Glavaš prijavio vlasnika Limexa zbog varanja na porezu

BRANIMIR GLAVAŠ podnio je Uskoku kaznenu prijavu zbog gospodarskog kriminala protiv vlasnika Limexa, Josipa Šeleja, u kojoj traži da Uskok istraži duguje li Šelej državi 39 milijuna kuna.

Glavaš je prije malo manje od mjesec dana izjavio kako je Šelej tijekom ove godine dugovao oko 30 milijuna kuna u neplaćenom porezu i doprinosima. Šelej mu je tada odgovorio u posebno izdanju glasila "Limex Info", a "klevete i uvrede" navele su Glavaša na provjeru podataka.

39 milijuna kuna neplaćenog duga?

Glavaš navodi kako je provjerom Šelejevih poreznih obveza prema državi i Donjem Miholjcu, gradu na granici Hrvatske i Mađarske, obaviješten kako Šelej zaista gradu, Ministarstvu financija, te mirovinskom i zdravstvenom fondu duguje malo više od 30 milijuna kuna, a postoji i "opravdana sumnja da se taj dug do današnjeg dana popeo na 39 milijuna kuna.

U prijavi Glavaš navodi i svoje osobno saznanje da je Šelej "još tijekom sredine devedesetih i kasnije izbjegavao izvršavati porezne obaveze prema Republici Hrvatskoj", te da je u jednom trenutku dugovao preko 20 milijuna tadašnjih kuna, a te da postoji vjerojatnost da Šelej ni tada nije platio taj dug, nego da je "političkim vezama 'sredio' da mu se dio tog duga 'oprosti'".

Glavaš prijavljuje i opravdanu sumnju da Šelej ima registriranu tvrtku u inozemstvu preko koje "oštećuje i potkrada državni proračun RH", kao i sam Limex d.o.o.


Osim toga, stoji u prijavi, postoji i opravdana sumnja da Šelej ne izvršava svoje obaveze prema Carini RH. Glavaš piše kako ima "osobna saznanja o tome, jer je Šelej u nekoliko navrata pokušao preko mene osobno isposlovati određene povlastice, kako ne bi izvršio svoje zakonske obaveze, na što nisam pristao".

Sprega s "korumpiranim političarima"

Piše i kako ima saznanja o tome da je Šelej uspio u svom naumu izbjegavanja obaveza prema Carini preko "nekih drugih političkih veza", što upućuje na "postojanje korupcije i organiziranog kriminala povezanih s pojedincima političkih struktura (kako bivših, tako i sadašnjih) na lokalnim, ali i na državnoj razini".

Sumnja postoji i oprema tome da Šelej "u sprezi sa političarima lokalne i državne razine" protuzakonito vrši povrat PDV-a, koji "ne prebija s Limexovim obavezama prema RH". Također, stoji u prijavi, "postoji osnovana sumnja" da Šelej, "uz pomoć za sada nepoznatih korumpiranih političara, odnosno pojedinaca iz državna administracije", uspijeva izbjeći progon, budući da se spisi o poreznim dugovanjima "drže u ladici" i odlaze u zastaru.

Glavaš navodi i kako ima saznanja o tome da Šelej ne plaća doprinose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje svojim radnicima, "ali to čini uz 'blagoslov' korumpiranih pojedinaca na vlasti kao i pojedinaca iz državne administracije", te da odabrane radnike isplaćuje na crno, "čime se dodatno pljačka proračun Republike Hrvatske".

Šeleja nismo uspjeli kontaktirati do zaključenja ovog teksta.

J.D.
Foto: Index

Pročitajte više