Glavašević: Nije Plenkovićeva suradnica kriva što su joj roditelji u HT-u, ali trebala se obratiti Povjerenstvu

Foto: Hina, Index

SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević jutros je na N1 televiziji komentirao slučaj Plenkovićeve bliske suradnice Tene Mišetić, što je prije neki dan otkrio Index. Naime, Tena Mišetić je dužnosnica čiji su roditelji visokopozicionirani u HT-u, a premijer Plenković je u Berlinu s Merkel razgovarao o optičkoj insfrastrukturi u Hrvatskoj što bi proveo upravo HT.

"Njen otac je zamjenik predsjednika Odbora u THT-u, a majka direktorica sektora Ureda predsjednika uprave. Vjerujem da je osnovano sumnjati da bi se Tena Mišetić mogla naći u sukobu interesa zbog toga čime joj se roditelji bave. Ako je narušena sposobnost da objektivno odlučuje i obavlja dužnost, onda je to sukob interesa.", rekao je Glavašević objašnjavajući da vjeruje da su narušene odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji kaže da je sukob interesa onda kad se on događa, kad može biti ili kad se osnovano smatra da se dužnosnik može dovesti u takvu situaciju da se sukob interesa dogodi.

Glavašević dodaje kako je pitanje optičke infrastrukture u Republici Hrvatskoj pitanje nacionalne sigurnosti te da nije bez razloga prošla vlada donijela odluku da taj posao treba obaviti hrvatska tvrtka.

"Dugoročni strateški interes Njemačke je da oni budu vlasnici čitave infrastrukture. Ako taj posao dobije THT, postavlja se pitanje tko će dobiti bonuse. Oni imaju direktne materijalne koristi, a na tu odluku može utjecati i Tena Mišetić.", kazao je Glavašević.

Na pitanje može li Hrvatski telekom postati potencijalna Ina, Glavašević kaže se trebaju ispitati sve okolnosti u kojemu se nalazi donošenje odluke.

"Grmoja kaže da je to na liniji nacionalnog interesa. Oreškovićeva vlada prva to mijenja i odlazi u smjeru da to treba riješiti s Hrvatskim telekomom. Postavlja se i drugo pitanje. Zašto su i predstojnik ureda i njegova zamjenica uopće išli na to putovanje? Koja je bila uloga jednog i drugog? Koju je vrijednost Tena Mišetić dala na tom službenom putovanju? Povjerenstvo nije tu da kažnjava sukob interesa, nego i da ga spriječi. Nije Tena Mišetić kriva što su joj roditelji na tim pozicijama, ali trebala je sama reći i obratiti se Povjerenstvu, reći što je slučaj i da Povjerenstvo potom donese odluku što dalje. To se nije dogodilo i sad se nalazimo tu gdje se nalazimo."

Pročitajte više