GLAZBENICI IMAJU RAZVIJENIJI MOZAK

Mozak glazbenika razvijeniji je od mozga onih koji se ne bave glazbom, bilo da je riječ o području sluha u mozgu ili o području koje upravlja vidom i pokretima, tvrdi se u istraživanju koje je provelo sveučilište u Jeni. L

To ipak ne znači da su glazbenici inteligentniji, dodaje se u studiji koja je objavljena i u američkom časopisu Journal of Medecine.

Znanstvenici, među kojima i profesor s Harvarda u SAD-u, prvi put su usporedno istraživali građu mozga u profesionalnih glazbenika, amatera i laika.

"Uspoređujući građu mozga tih triju skupina uspostavili smo vezu između stupnja glazbene prakse i različitih područja" mozga, piše Christian Gaser sa sveučilišta Friedricha Schillera iz Jene.

Istraživanje je provedeno zahvaljujući anatomskoj trodimenzionalnoj magnetskoj rezonanciji.

Istraživanje područja sluha koje je provelo sveučilište u Heidelbergu, već je pokazalo da je taj dio mozga bio veći i aktivniji u profesionalnih glazbenika.

Sviranjem se ne razvija samo sluh, nego i pokretačka aktivnost mozga, jer glazbenici moraju note koje gledaju brzo pretvarati u pokrete prstiju, ističu istraživači.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više