Godinu dana prosvjeda bivših policajaca na Markovu trgu

PRIJE točno godinu dana počeo je prosvjed bivših policajaca ispred zgrade Vlade na Trgu Svetog Marka koji traže povratak na posao, a njihov je predstavnik danas najavio da ne odustaju od svog zahtjeva.

"Prosvjed se nastavlja", kazao je predstavnik prosvjednika Filip Lacić na konferenciji za novinare ispred crkve Sv. Marka. Nije rekao koliko je bivših policajaca još u prosvjedu.

Rekao je da su prosvjednici izdržali godinu dana u neprekidnom prosvjedu nakon što su lani, kako kaže, nepravedno otpušteni zbog preustroja MUP-a.

Tada je otpušteno oko tri tisuće policajaca po kriterijima prvih ljudi MUP-a koji nikad nisu bili predstavljeni javnosti, a u policiju su primljene osobe koji su tijekom rata bili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, od kojih su neki nedavno uhićeni pod optužbom za ratne zločine, naglasio je Lacić.

Zahvalio se crkvi, saborskim zastupnicima, udrugama iz Domovinskog rata i javnosti na potpori dodavši da njihov prosvjed nije političke naravi.

Vlado Marović, pravni zastupnik prosvjednika rekao je da su nakon preustroja MUP-a svi otpušteni policajci trebali biti zbrinuti, no da su neki od njih danas doslovce bez kruha.

Ponovno je odbacio tvrdnje ministra Šime Lučina da su u redovima prosvjednika nekvalificirani policajci i osobe u sukobu sa zakonom.

"Prosvjednici su hrvatski branitelji od kojih nitko nije osuđivan ili stegovno prijavljen", naglasio je.

Rekao je da se pred Upravnim i Vrhovnim sudom nalaze tužbe koje su na rješenja o otpuštanju podnijeli otpušteni policajci.

"Znajući sporost naših sudova sadašnja vlast će otići s političke scene prije nego što se ti predmeti riješe", dodao je.

Na tiskovnoj konferenciji u kapelici crkve Sv. Marka, gdje se danonoćno nalazi nekolicina prosvjednika, trebao se prikazati dokumentarni film snimljen o njima ali je projekcija otkazana jer nije bilo struje.

Na konferenciji su bili nazočni i neki od oporbenih saborskih zastupnika.

Pročitajte više