Godišnji izvještaj Reportera bez granica stavlja Hrvatsku na 78. mjesto, iza Srbije, Kosova i Crne Gore

"SLOBODA medija mora se braniti svugdje u svijetu s istom energijom i inzistiranjem", izjavio je glavni tajnik Reportera bez granica, Jean-Francois Julliard. "Uznemirujuće je gledati europske demokratske zemlje poput Francuske, Italije i Slovačke kako uzastopno padaju na ljestvici slobode medija godinu za godinom".

Reporteri bez granica svake godine obavještavaju javnost svojim izvješćem o slobodi medija u svijetu. Ovogodišnje izvješće se bazira na slobodi medija u vremenskom periodu od 1. rujna 2008. godine do 31. kolovoza 2009. godine.

Francuska, Italija i Slovačka podbacile

Europa uglavnom poštuje slobodu medija iako su mnoge zemlje podbacile po tom pitanju ove i prošle godine. Prvih 13 mjesta drže zemlje Europe iako su neke zemlje poput Francuske, Italije i Slovačke pale i za osam mjesta na ljestvici. Svojim padom tj. manjkom medijske slobode prepustile su penjanje na ljestvici zemljama poput Južnoafričke Republike, Ghane, Urugvaja, Trinidada i drugih.

"Novinari su još uvijek psihički zlostavljani i prijeti im se u Italiji i Španjolskoj i zemljama Balkana, posebice u Hrvatskoj koja se nalazi na 78. mjestu ljestvice slobode medija", piše u izvješću. Reporteri bez granica komentiraju kako se stanje u Hrvatskoj pogoršalo nakon ubojstva vlasnika tjednika Nacional, Ive Pukanića 23. listopada 2008. godine. Neke zemlje bivše Jugoslavije nalaze se ispred nas na ljestvici. Među njima su Srbija koja se nalazi na 65. mjestu, Kosovo koje je na 75. mjestu i Crna Gora koja se nalazi na jednom mjestu ispred Hrvatske.

Mnogim zakonima je ograničen posao novinara. Jedan takav prihvatila je vlada Slovačke, koja se nalazi na 44. mjestu ljestvice slobode medija, koja je svom ministru kulture zakonom omogućila utjecaj na medije.

Jedino se SAD popeo na ljestvici i to za 20 mjesta

Izrael se nalazi na 93. mjestu ljestvice što govori da je sloboda medija u toj državi znatno pala i da se nalazi daleko ispod Kuvajta, Arapskih Emirata i Libanona. Zahvaljujući predsjedniku Irana, Mahmudu Ahmadinedžadu, koji širi paranoju oko novinara i blogera, novinari su u tom dijelu svijeta u nezavidnoj poziciji.

Situacija se zato poboljšala jedino u Sjedinjenim Američkim Državama koja se sa 40. mjesta na ljestvici slobode medija popela na 20. mjesto u samo jednoj godini.

Izbor Baracka Obame za predsjednika uvelike je pomogao u tome. Unatoč Nobelovoj nagradi za mir koju je dobio, Obama i njegova administracija i dalje vode dva rata. Nekoliko novinara je ozlijeđeno ili uhićeno od strane američke vojske dok je jedan, Ibrahim Jassam još uvijek zatočen u Iraku.

Pročitajte više