GONG nema novaca za zadnje promatranje izbora

UDRUZI GONG nedostaje 120 tisuća eura kako bi normalno mogli promatrati parlamentarne izbore na jesen, koji će ujedno biti i posljednji kojemu ce prisustvovati GONG-ovi volonteri, nakon čega nadzor prepuštaju Državnom izbornom povjerenstvu, rečeno je na konferenciji uoči godišnjice prvog GONG-ovog pokušaja promatranja izbora.

"DIP je napokon konstituiran kao stalno tijelo i sada će moći promatrati izbore bez nas. Ali na ovim parlamentarnim izborima kojima ćemo mi prisustvovati, planirali smo raditi izvještaj u sjeni o funkcioniranju DIP-a, te o implementaciji nedavno donesenog Zakona o popisima birača i 'poluzakona' o financiranju političkih stranaka. Izborni bi dan trebao biti posljednji test onome čemu smo svjedočili posljednjih deset godina", rekla je  predsjednica GONG-a, Suzana Jašić.

Izvještaj o izbornom procesu, u kojem bi GONG ocijenio demokratičnost izbora trojkom, četvorkom ili peticom, a koji bi sastavili nakon parlamentarnih izbora, oni bi predstavili domaćoj i inozemnoj javnosti, kažu u organizaciji. No, koliko će im sredstava faliti za planirane predizborne aktivnosti i izborni dan, znat će se pred kraj ljeta.

Cijela kampanja košta 214 tisuća eura, kaže predsjednica, a zasada im nedostaje 120 tisuća. Najveći dio sredstava odlazi na edukaciju promatrača i na putne troškove volontera GONG-a do birališta, i to su troškovi koji se ne mogu smanjiti, tvrde u GONG-u.

"Sutra nam je godišnjica i želja nam je bila da priredimo proslavu. Međutim, sredstva smo uložili u druge, važnije stvari, a desetu godišnjicu protjerivanja naših promatrača sa lokalnih izbora ćemo proslaviti Danom zatvorenih vrata. To je parodija na promoviranje institucija, koje to rado čine takozvanim Danom otvorenih vrata. E, pa naša su vrata stalno otvorena, tako da ćemo ih sutra, na petak trinaesti, zatvoriti i građanima i medijima", rekla je predsjednica GONG-a, Suzana Jašić, i najavila da će umjesto priređivanja tuluma, organizacija za godišnjicu obnoviti svoje internetske stranice koje će postati interaktivnije i suvremenije.

GONG se ovim putem zahvalio svim donatorima, institucijama, tvrtkama i građanima koji su im pružili podršku, te ih mole, ukoliko su zainteresirani za sudbinu promatranja parlamentarnih izbora od strane GONG-a, da svoje donacije uplate na žiro račun Zagrebačke banke, 2360000-1101561882.

Pročitajte više