"Goranovo proljeće" - "goranov vijenac" uručen arsenu dediću

U LUKOVDOLU, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića, danas je svečano otvoreno "Goranovo proljeće", pjesnička priredba s najduljom tradicijom, utemeljena 1971.

Kruna današnje svečanosti, koja je okupila velik broj hrvatskih pjesnika i prozaika, dramskih umjetnika, mladih pjesnika, učenika osnovnih i srednjih škola, bila je dodjela ugledne nagrade "Goranov vijenac" Arsenu Dediću.

To pjesničko priznanje dodijeljeno mu je za izvanredan pjesnički, kantautorski, glazbeni i izvođački opus. "Goranov vijenac", rad akademskog kipara Vojina Bakića, prigodnu plaketu i novčanu svotu od 20 tisuća kuna Arsenu Dediću uručio je predsjednik "Goranova proljeća" Branko Čegec.

Primajući nagradu Arsen Dedić je rekao kako je njome dirnut i počašćen te je u čast Goranu otpjevao njegovu antologijsku pjesmu "Moj grob", koju je, s antologijskim stihom "Nitko da dođe do prijatelj drag i kada se vrati nek poravna trag", uglazbio u početku 70-ih. Rekao je da je do sada primio brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu, ali da mu je "Goranov vijenac" najdraži jer, kako je rekao, dolazi iz "čistih ruku hrvatskih pjesnika u čiste ruke".

Podsjetio je da je godinama dolazio u Lukovdol i pjevao pjesme hrvatskih pjesnika koje je uglazbio. Na kraju je interpretirao i tri najnovije pjesme te otpjevao Ujevićevu antologijsku pjesmu "Odlazak".

U obrazloženju nagrade ističe se kako je Arsen Dedić pisao izravno, ironično i duhovito, pogađao i vraćao na scenu prizore iz obiteljskog života i druge teme, a njegovi čitatelji osjećali su kao da su ti tekstovi nastali samo radi njih, da su njihov lirski dnevnik pisan rukom drugog. Naravno, nije riječ samo o autentičnim sjećanjima, o kolektivnu pamćenju nego i o tome da je Dedić, pišući intimistički i diskretno, ponekad otvoreno prihvaćajući ulogu prokletog pjesnika, senzibilizirao i stvarao okvir kroz koji su mnogi virili, uguravali se u njega ili ispadali, stoji uz ino u obrazloženju.

Nagradu "Goran" za mlade pjesnike dobio je Puljanin Branko Vasiljević. Dodijeljeno je i šest nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnje "Goranovo proljeće" počelo je u suradnji s francuskom pjesničkom priredbom "Proljeće pjesnika" na kojoj su nedavno sudjelovala petorica hrvatskih pjesnika. Domaćini "Goranova proljeća" ugostili su danas petoricu mladih francuskih pjesnika, koji su sinoć nastupili u Zagrebu, a večeras će nastupiti u Domu kulture u Delnicama. Nakon toga francuski pjesnici boravit će u Istri.

U današnjoj svečanosti nastupio je i Trio Matije Dedića. Nakon središnje svečanosti dodjela nagrada položeno je cvijeće na Goranov spomenik u Lukovdolu.

"Goranovo proljeće" održava se pod pokroviteljstvom ministra kulture Antuna Vujića.

Pročitajte više