Gornje Mekušje: Počelo razminiranje koje financiraju bečki rotarijanci

POČETKU razminiranja 149.820 četvornih metara prostora oko vojarne na Gornjem Mekušju i potoka do Kupe danas je osim ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Otta Jungwirtha nazočio i Martin Uhlig iz bečkog Rotary cluba koji sa 137.000 eura financira taj posao, koji će obaviti čakovečka tvrtka MKAdeming.

U ime mnogobrojnih donatora Martin Uhlig rekao je kako nisu mogli prihvatiti da u središtu Europe ima mina pa ih je to ponukalo da prikupe pomoć.

Ravnatelj HCR-a Otto Jungwirth rekao je da je HCR po Planu razminiranja za 2004., koji je na prošloj sjednici prihvatila Vlada, preuzeo zadaću da do konca listopada ove godine izradi nacionalni program izlaska iz tzv. minskog problema do 2010. s detaljnim rokovima i nositeljima pojedinih zadataka. To znači da do listopada HCR mora točno odrediti minski prostor, tj. minski sumnjive prostore pregledati i definirati kao minirane ili neminirane, te do kraja ove godine u sigurnu upotrebu vratiti 38 milijuna četvornih metara. Za Karlovačku županiju plan je da se do kraja 2004. razminira i pregleda 2,8 milijuna četvornih kilometara, rekao je Jungwirth.

Pročitajte više