Gotovinina obrana: Dali su nam samo 12 sjedala u sudnici, a treba nam 18



ODVJETNICI Ante Gotovine, Luka Mišetić i Gregory Kehoe, pobunili su se protiv odluke sigurnosne službe Haškog suda da za vrijeme čitanja presude Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču za obranu bude rezervirano samo 12 mjesta u sudnici. U dosadašnjim sudskim ročištima, ističu, za predstavnike obrane bilo je rezervirano 18 sjedala.

"Kao što je Tužiteljstvo svjesno, tim koji brani Gotovinu sastoji se od nekoliko odvjetnika i istraživača koji su radili u sudnici za vrijeme procesa. Ti odvjetnici i istraživači trebali bi imati priliku sjediti u sudnici za vrijeme izricanja presude, koja je kulminacija njihovog višegodišnjeg rada na slučaju Gotovina", apelirali su Gotovina i Kehoe na Haški sud.

Odvjetnici generala Gotovine ističu kako je uvijek do sada bio običaj da se u sudnici i za obranu sačuva 18 sjedala. Tako je bilo u dosadašnjim ročištima u slučaju Gotovina, Markač i Čermak, kao i u procesu koji je vođen protiv Ramusha Haradinaja. Stoga je obrana pretpostavila da će im i ovoga puta na raspolaganju biti 18 sjedala. Osiguranje suda je, međutim, bez ikakva obrazloženja donijelo drugačiju odluku. 

"Što se tiče vašeg upita o sjedenju u sudnici, molimo vas da prihvatite sljedeće. Sudska uprava savjetuje se sa Sigurnosnom sekcijom po pitanju rasporeda sjedenja u sudnici kada se donosi presuda. Preporuka Sigurnosti se uvijek poštuje. Nakon vašeg upita opet smo provjerili s njima i dobili informaciju da će obrani na raspolaganju biti 12 sjedala", odgovor je koji su dobili Gotovinini odvjetnici.

Mišetić i Kehoe ne žele prihvatiti ovo objašnjenje. Poručuju da očekuju da će im na raspolaganje biti stavljeno 18 sjedala, kao i do sad, ili da će od suda dobiti dobro objašnjenje zbog kojeg će u petak obrana na raspolaganju imati samo 12 mjesta u sudnici. "Bilo bi nepravedno bez ikakvog objašnjenja uskratiti mjesto u sudnici članovima obrane koji su proveli godine radeći na ovom slučaju", zaključuju Gotovinini odvjetnici u dopisu koji je dostavljen i medijima. 

Pročitajte više