STIGLO JE ZAHLAĐENJE Evo kakvo će nam vrijeme biti za Uskrs, hoće li zaista opet pasti i snijeg?

Ilustracija: 123rf

DUGOTRAJNO razdoblje iznadprosječno toplog vremena je završilo, a prema nekim podacima idućih je dana moguć i snijeg. Vjerojatno samo u gorskim predjelima, no postoji mogućnost da i ponegdje u nizinama padne susnježica. No, snijeg i susnježica ako i budu padali bit će to tijekom noći ili ranog jutra kada će temperature biti oko nule, i neće se zadržavati na tlu jer će dnevne temeprature biti uglavnom biti oko 10 stupnjeva.

Nestabilno  i promjenjivo  vrijeme u većini krajeva već je počelo. Ponedjeljak će, piše Crometeo. donijeti prolazno smirivanje vremena. Potom se u utorak i srijedu očekuje izraženiji prodor hladnog zraka uz stvaranje ciklone koja bi trebala donijeti oborine posvuda. U gorskim krajevima se očekuje i snijeg, javlja i Crometeo.

Prognoza količine snijega i visine snježne granice će biti preciznija kako se termin promjene bude približavao, ali je zahlađenje uz sjeverne vjetrove i buru na Jadranu gotovo sigurno. 

Najveću opasnost za poljoprivredne kulture i već uznapredovanu vegetaciju   predstavljaju niske noćne i jutarnje temperature odnosno mraz koji je izgledan nakon odmicanja ciklone.

Repriza zimskog udara iz travnja 2016. godine?

Iako preostaju još tri dana do spomenutog prodora, pa su promjene moguće, velika je vjerojatnost da bi se mogao dogoditi sličan scenarij kao i prošle godine.

Naime, nakon iznadprosječne topline u prve dvije dekade travnja 2016, posljednja dekada travnja donijela je vrlo promjenjivo vrijeme uz izraženiju zimsku epizodu. Bilo je i mraza koji je nanio dosta štete poljoprivrednim kulturama u dijelu unutrašnjosti.

Zimski prodori u mjesecu travnju, iako se ne dogode svake godine, ipak nisu preveliko meteorološko iznenađenje.

Upravo je na današnji datum, 14. travnja 1996. godine u Zagrebu (Maksimir) izmjereno 16 cm snijega, što je postao i ostao rekord za mjesec travanj. Na Griču je rekord postavljen istog dana i iznosio je 9 cm.

Samo na jugu danas sunce

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo uz povremenu kišu, mjestimice i pljuskove s grmljavinom. Na srednjem i južnom Jadranu veći dio dana uglavnom suho i djelomice sunčano. Vjetar većinom slab sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo, a krajem dana na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 14 do 18, a u Dalmaciji od 19 do 23 °C.

Najviše sunca bit će na krajnjem jugu zemlje.

Na Uskrs kiša u cijeloj zemlji, moguć i snijeg u gorju

Sutra se očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, najčešći u Dalmaciji. Potkraj dana u višem gorju uz zahladnjenje moguća susnježica ili snijeg. Ujutro na zapadu ponegdje magla.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni. Na sjevernom Jadranu zapuhat će bura, koja će do kraja podno Velebita imati i olujne udare, a na južnom dijelu puhat će većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, a na Jadranu od 11 do 15 °C. Najviša dnevna uglavnom između 14 i 19 °C, a krajem dana u unutrašnjosti osjetno svježije.
 

Pročitajte više