Splitski SDP-ovci u nedjelju biraju predsjednika između tri kandidata

Foto: Facebook / SDP Split

SPLITSKI će SDP-ovci u nedjelju birati šefa partije. Od šestoro kandidata u trci za prvu fotelju na Bačvicama preostala su trojica, povjerenik Darko Parić, mlada nada Goran Kotur te slabo poznati Velimir Asanović, koji se u partiju učlanio ove godine.

Ostalo troje kandidata ili su odustali ili nisu uspjeli skupiti potreban broj potpisa.

Izbore je početkom mjeseca raspisao povjerenik Parić kojem je vrh stranke povjerio ponovno učlanjivanje nakon što je predsjedništvo u svibnju raspustilo gradsku organizaciju. Među članstvom je zavladao veliki bunt, teško da je itko mogao naći riječ opravdanja za potez Zorana Milanovića. Veterani su posebno teško i emotivno primili raspuštanje, nedavno su tražili od Glavnog odbora da se poništi odluka, no o tome uopće nije raspravljano.

U Splitu preostalo manje od 500 članova partije

Mnogima nije bilo jasno zašto se Milanović nije želio zadovoljiti izbacivanjem Baldasara i uskog kruga njegovih najbližih suradnika, nego je udario na sve. Očito je procijenjeno da Baldasar nije jedini problem. Vidljivo je to i iz podataka o broju članova friško obnovljenog splitskog SDP-a. O predsjedniku će ih odlučivati manje od 500, tek toliko ih je vraćeno nakon raspuštanja. Prije odluke predsjedništva brojali su više od tisuću članova.

U posljednje vrijeme Baldasar je nakon poduže stanke učlanio nekih 200, 300 novih članova pa su se oponenti pobojali da će zauvijek cementirati vlast u podružnici. Vjerojatno je to presudilo raspuštanju cijele organizacije. Pariću je, pak, povjereno da dobro isfiltrira one koje će primiti. Neki nisu ni zatražili povratak u SDP, poput Željka Krnića, direktora Prometa koji je odlučio ostati uz Baldasara, a neki su i zatražili pa im Parić nije dao zeleno svjetlo. Krimen je da su dovukli te nove članove koji su Baldasaru trebali omogućiti novu pobjedu na unutarstranačkim izborima.

 

 

Pročitajte više