Grabar-Kitarović: Proširenje NATO-a važno za budućnost regije

Budućnost jugoistočne Europe uvelike ovisi o procesu širenja Sjevernoatlantskog saveza, a Hrvatska kao njegova buduća članica maksimalno će se založiti da doprinese sigurnosti i stabilnosti jugoistočnog krila NATOa, rekla je u četvrtak ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda GrabarKitarović sudjelujući na Crans Montana Forumu u Zagrebu.

"Budućnost europskog jugoistoka uvelike ovisi o procesu širenja NATO-a, a Hrvatska kao buduća članica maksimalno će se založiti da, učinkovitije nego što to može sada, doprinese stabilnosti i sigurnosti jugoistočnog krila Saveza", rekla je ministrica na plenarnoj sjednici pod nazivom "Budućnost transatlantskih odnosa, EU, NATO i kolektivna sigurnost".

Prema njezinim riječima, NATO predstavlja kamen temeljac zajedničke sigurnosti i transatlantskih odnosa, odnosa koji, kako je istaknula, "nemaju alternativu".

"Upravo zahvaljujući transatlantskim odnosima Europa je slobodna, ujedinjena i uživa mir, a najveće jamstvo da tako i ostane je NATO", rekla je ministrica.

Također je istaknula da su stabilnost i sigurnost neophodni preduvjeti za razvoj gospodarstva, te da perspektiva pridruženja NATO-u potiče zemlje kandidate na bolne ali neophodne reforme.

Pjer Šimunović, nacionalni koordinator za NATO pri MVPEI-u, izrazio je nadu da bi Hrvatska pozivnicu za članstvo u NATO mogla dobiti na slijedećem summitu koji bi se trebao održati 2006. godine, a da bi 2009., kada se obilježava 60. godišnjica Saveza, Hrvatska već mogla biti punopravna članica.

Drugog dana Crans Montana Foruma, koji je u srijedu navečer otvorio premijer Ivo Sanader, odvija se niz plenarnih sjednica sa širokim spektrom tema, od prometne povezanosti zapadne i jugoistočne Europe, uloge parlamenata u procesu proširenja EU-a, turizma i makroekonomskih izazova središnje i jugoistočne Europe.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više