KORONAVIRUS U SVIJETU

Građani EU pokrenuli peticiju za besplatno i dostupno cjepivo protiv korone

Ilustracija: EPA

CJEPIVO protiv covida-19 kao javno dobro, besplatno i dostupno svima, cilj je europske građanske inicijative čiji se organizatori nadaju da će prikupiti više od milijun potpisa kako bi Europska komisija otvorila raspravu o tom prijedlogu.

Peticija čije je potpisivanje pokrenulo desetak europskih građana dobila je u Francuskoj potporu koalicije nekoliko desetaka udruga, nevladinih organizacija, sindikata i stranaka.

"To cjepivo zajedničko je dobro čovječanstva. Velikim dijelom financira se javnim novcem... Mora dakle biti dostupno građanima", poručila je koalicija u priopćenju ističući da žele "svima zajamčiti pristup dijagnostici i liječenju".

"Multinacionalne farmaceutske kompanije ne smiju ostvariti profite na ovoj pandemiji", istaknuli su potpisnici inicijative podsjećajući da su 1990-ih laboratoriji nametnuli pretjerane cijene za liječenje od HIV-a.

Treba skupiti barem milijun potpisa

Peticija poziva Komisiju da iznese zakonski prijedlog kako bi se "osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne ograničavaju dostupnost" budućim cjepivima i metodama liječenja, i da europsko zakonodavstvo "ne ograničava učinkovitost obveznih licencija" koje bi mogle izdati države članice.

Pozivaju i da se uvedu "zakonske obveze da farmaceutski laboratoriji koji koriste sredstva Europske unije dijele svoje spoznaje, intelektualno vlasništvo i povezane podatke", ali i da budu transparentni kad je riječ o "javnim doprinosima istraživanjima, troškovima proizvodnje i odredbama o dostupnosti".

Da bi se o peticiji otvorila rasprava u Bruxellesu potrebno je prikupiti milijun potpisa do 30. studenoga 2021., u najmanje sedam država članica.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više