Građani u investicijske fondove uložili oko milijardu kuna

U HRVATSKOJ je registrirano 40 otvorenih investicijskih fondova koji upravljaju imovinom vrijednom oko četiri milijarde kuna. Tijekom devet mjeseci ove godine imovina je porasla za oko milijardu kuna ili za 35 posto. I dok su s mirovinskim obveznim i dobrovoljnim fondovima, koji na upravljanju imaju sedam milijardi kuna, građani prilično dobro upoznati zahvaljujući državnoj kampanji uoči početka mirovinske reforme, otvoreni investicijski fondovi za većinu su Hrvata još uvijek velika nepoznanica.

Krajem rujna ove godine građani su u otvorenim investicijskim fondovima imali oko milijardu kuna. Društva za upravljanje fondovima očekuju sve ozbiljniji rast fondovske industrije, a u sklopu toga i sve brži rast udjela građana u imovini, računajući na prednosti u odnosu na klasičnu štednju u bankama. Fondovi se međusobno razlikuju po vrsti imovine u koju ulažu, a na raspolaganju su novčani, obveznički, dionički i mješoviti. Novčani fondovi imaju primat na hrvatskom tržištu, oni su najmanje rizični i namijenjeni su klijentima koji žele sigurnost za trenutačne viškove sredstava.

Dionički fondovi u Hrvatskoj su najmanji, oni su najrizičnija grupa fondova i zahtijevaju duža razdoblja ulaganja. Za sve otvorene investicijske fondove u Hrvatskoj u ovom izdanju donosimo svojevrsne osobne iskaznice s prikazom imovine, prinosa, naknada, najvećih ulaganja kretanjem vrijednosti udjela fonda te očekivanjima fond menadžera.

Pročitajte više