gradonačelnik Drniša upozorava župana na posljedice dugotrajne suše

Dugotrajna suša na drniškom području učinila je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji, a one će se idućih mjeseci još više očitovati, ističe se u dopisu koji je gradonačelnik Drniša Ante Dželalija uputio danas šibenskokninskom županu od kojega očekuje hitno očitovanje na prošlotjedni zahtjev da se na području Drniša zbog dugotrajne suše proglasi stanje elementarne nepogode.

Dželalija upozorava da se već sad procjenjuje da će prinos žitarica biti manji za 50 do 80 posto, a možda i još manji jer zbog suše ratari nisu mogli provesti agrotehničke mjere prihrane umjetnim gnojivima.

U dopisu se posebice ističe kako poljoprivrednici, ako im referentni prinosi ne budu smanjeni zbog elementarne nepogode, neće moći ostvariti novčane poticaje Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

U posljednje dvije godine velik broj Drnišana preko sustava poticaja zasadio je nove voćnjake i vinograde koji su također sušom ugroženi jer sustava navodnjavanja nema pa su se mnoge mladice osušile i morat će obaviti ponovnu djelomičnu nadosadnju i izložiti se na taj način novom izdatku za nabavu sadnog materijala, upozorava u dopisu županu Stančiću drniški gradonačelnik Ante Dželalija.

Ujedno upozorava da je velik utjecaj suše na prinos krmnog bilja, djetelinsko-travne smjese i travne smjese pa će štete osjetiti i stočari. Iako je primjetan utjecaj suše i na povrtne kulture, tu će štete, očekuje se, biti manje budući da se povrće uglavnom uzgaja u okućnicama koje se zalijevaju, a ozbiljniji proizvođači povrća imaju i vlastite sustave navodnjavanja.

(Hina) av mć

Pročitajte više