Gradonačelnik Jeruzalema tjera agenciju za pomoć Palestincima iz grada

Foto: Hina/EPA

GRADONAČELNIK Jeruzalema, Nil Barkat, želi da UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) obustavi svoj rad u gradu. 

Njegova današnja izjava došla je tri dana nakon priopćenja administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukida financiranje UNRWA-e čime je njezina budućnost postala neizvjesna.

Američko financiranje čini otprilike jednu četvrtinu proračuna agencije koji iznosi više od milijardu dolara godišnje.

Barkat: UNRWA je strana i nepotrebna organizacija 

"UNRWA je strana i nepotrebna organizacija koja se pokazala u potpunosti neuspješnom. Namjeravam je izbaciti iz Jeruzalema", rekao je Barkat, a prenio je Jerusalem Post. 

Barkat je kazao da su Palestinci nezadovoljni uslugama koje je UNRWA pružala u istočnom Jeruzalemu, uključujući obrazovanje.

Gradonačelnik je rekao kako želi zatvoriti pet palestinskih škola kojima upravlja UNRWA, što će pogoditi oko 10.000 učenika.

"Došlo je vrijeme da oni od izbjeglica postanu stanovnici"

"Postupanje agencije prema stanovnicima kao izbjeglicama zapreka je njihovom napredovanju i to je neprikladno", smatra Barkat. "Došlo je vrijeme da oni od izbjeglica postanu stanovnici i da ih se rehabilitira. To je moguće."

Barkat je izjavio da je zadužio svoje djelatnike da naprave plan koji će omogućiti da usluge koje je dosad pružala agencija budu ostvarene na drugi način. Plan će, kada bude dovršen, biti predstavljen premijeru Benjaminu Netanyahuu, izvijestio je Jerusalem Post.

Pročitajte više