Grafiti potpore "iračkoj narodnooslobodilačkoj borbi" po splitskoj povijesnoj jezgri

SPLITSKA je policija danas sprovela dvojicu hrvatskih državljanja zbog sumnje da su napisali grafite na pročeljima više zgrada u splitskoj povijesnoj jezgri te na spomeniku Marku Maruliću u Splitu, kojima se podupire irački oružani otpor i veliča diktatura svrgnutoga iračkog vođe Sadama Huseina, izvijestila je splitskodalmatinska Policijska uprava.

Protiv njih su podnesene kaznene prijave zbog oštećenja tuđe stvari ili imovine.

Policija je dvojicu neimenovanih muškaraca zatekla u petak, oko 1,55 sati, kako po pročelju jedne zgrade u središtu grada crvenim sprejom ispisuju "Živila narodnooslobodilačka borba iračkog naroda".

Iz PU-a doznajemo da je riječ o hrvatskim državljanima, koji su grafite istoga sadržaja ispisali na više mjesta u samu središtu Splita, odnosno na postolju spomenika Marku Maruliću, na Peristilu i na pročelju zgrade Multimedijalnog centra, oštetivši pritom još nekoliko spomenika kulturne baštine unutar Dioklecijanovih podruma.

Šteta se utvrđuje u suradnji s djelatnicima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu.

Kriminalistička je obradba u tijeku, pa se policija nije željela očitovati ni o identitetu počinitelja toga kažnjivog djela, ni o razlozima koji su ih naveli na ispisivanje grafita po povijesno-kulturnim spomenicima u splitskoj povijesnoj jezgri.

Pročitajte više