Granada obilježila 70. godišnjicu smrti Federica Garcie Lorce

GRANADA je na mjestu masovne grobnice, za koju se vjeruje da u njoj počivaju posmrtni ostaci Federica Garcie Lorce, obilježila 70. obljetnicu ubojstva "najprevođenijeg španjolskog pjesnika i, nedvojbeno, najvoljenijeg", prema riječima hispanista Iana Gibsona, prenose u subotu španjolski dnevnici El Pais i El Mundo.

Gibson, biograf Federica Garcie Lorce, ustvrdio je na komemoraciji održanoj u petak navečer kod masovne grobnice da je pjesnik i dramaturg iz Granade "nevjerojatan fenomen" koji "raste i raste svakog mjeseca, svake godine" i, unatoč "strašnoj" zapreci kakvu predstavlja jezični prijevod, "njegova poruka ljubavi prema bližnjemu dopire do svih točaka planete".

Počast pjesniku u organizaciji općine Granada odala je i španjolska ministrica kulture Carmen Calvo te potpredsjednik vlade Alfonso Guerra koji je izrazio žaljenje što je Lorcina smrt još uvijek obavijena "tajnom".

Guerra se zapitao o mogućnosti ekshumacije posmrtnih ostataka radi utvrđivanja uzroka smrti, čemu se pak protive članovi obitelji Lorca i obitelji drugih osoba pokopanih u zajedničkoj grobnici, piše El Pais.

Lorcu su 19. kolovoza 1936., bez suđenja, strijeljali frankisti na lokaciji Viznar u vrijeme Građanskog rata. Pjesnik, koji je imao tada 38 godina, nije pripadao nijednoj političkoj stranci i vjeruje se da je pao žrtvom zbog svojih naprednih ideja i možda zbog homoseksualne orijentacije.

Pročitajte više