Granić i Tomac: Za Hrvatsku je ključno dobiti status kandidata za EU

PREDSJEDNICIodbora za vanjsku politiku i europske integracije Hrvatskog sabora Zdravko Tomac i Mate Granić ocijenili su petak da je za Hrvatsku ključno da sredinom sljedeće godine postane kandidatom za članstvo u EU kako ne bi dijelila sudbinu ostalih zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja.


Tomac i Granić su također naglasili da i vladajuće stranke i oporba trebaju "sve učiniti kako bi Hrvatska što prije postala kandidat za EU jer je riječ o nacionalnom interesu".


Oni su to izjavili na konferenciji za tisak održanoj povodom njihovog sudjelovanja na 4. konferenciji Pakta o stabilnosti u Bruxellesu 21. i 22. svibnja, na kojoj se raspravljalo o novoj politici Europske unije prema zemljama jugoistočne Europe.

"Nalazimo se na kritičnoj točki. Hrvatska može ući u EU 2007. godine, ali može ostati i zarobljena u nekom zapadnom Balkanu i dijeliti sudbinu zemalja jugoistočne Europe za koje je vrlo neizvjesno kad će ući u EU", rekao je Tomac.

Granić je istaknuo da je regija jugoistočne Europe, osobito Kosovo i BiH, jedina nestabilna regija na kontinentu u kojoj "još uvijek nema konačnih rješenja".

U tom je kontekstu Europska komisija predložila novu politiku prema regiji kojom želi intenzivirati proces stabilizacije i pridruživanja, dati podršku jačanju demokracije i vladavine prava, gospodarskim odnosima, te osobito regionalnoj suradnji, rekao je Granić.

"Taj dokument je dobar za sve zemlje regije, ali je najmanje dobar za Hrvatsku. Ako Hrvatska postane kandidat za EU sljedeće godine, onda je dobar i za Hrvatsku. Ali ako ne dobije kandidaturu, onda će Hrvatska ostati u čvrstom regionalnom okviru", rekao je Granić.

"Ako ne stignemo Bugarsku i Rumunjsku (koje bi trebale ući u članstvo EU 2007. godine), onda je jasno da ćemo morati čekati sljedeći krug proširenja", dodao je Granić.

Granić i Tomac su se osobito založili za suradnju svih stranaka na približavanju Europskoj uniji.

"Važno je da svi govorimo isto, i vladajuće stranke, i oporba, i nevladine udruge", rekao je Tomac.

Pročitajte više