Granić: Izmjene Zakona o radu nisu čvrsto povezane s programom MMF-a

IZMJENEZakona o radu su nužne i nisu čvrsto povezane s programom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je danas potpredsjednik Vlade Goran Granić nakon sjednice Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV).

Na sjednici su predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca razmatrali sporazum Vlade i MMF-a o novom stand-by aranžmanu. Sindikalci su nezadovoljni sporazumom jer se, po njihovim saznanjima, Vlada obvezala da će iduće godine izmjenama Zakona o radu smanjiti otpremnine i skratiti otkazne rokove.

´Aranžman s MMF-om nije nužan, Vlada može bez njega, ali ga smatra korisnim i zato je predložila Hrvatskom Saboru i GSV-u da ga prihvate´, rekao je Granić.

Poslodavci podupiru sporazum o novom stand-by aranžmanu, ali traže dosljedniju primjenu u području povećanja hrvatskog gospodarstva i stabilnosti cijelog sustava.

Sindikati ga pak ne podržavaju jer drže da Vlada ne bi trebala pristati na obvezu donošenja Zakona o radu prije prethodne rasprave sa socijalnim partnerima, kazao je Granić.

Matica hrvatskih sindikata javnih službi podržala je aranžman s MMF-om, no kada je u pitanju Zakon o radu, Matica traži da osim restriktivnog sadrži i afirmativni dio, poput participacije radnika u upravljanju i ostalog, dodao je Granić.

Za početak godine Granić je najavio početak intenzivnih konzultacija Ministarstva rada i socijalne skrbi sa svim socijalnim partnerima oko izmjena Zakona o radu, ocijenivši da se već dosta vremena izgubilo na neefikasnim raspravama.

Pročitajte više