GRANIĆ RAZGOVARAO S IZASLANSTVOM OESS-A

Prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj i povratak izbjeglica i prognanika bile su glavne teme razgovora potpredsjednika Vlade Gorana Granića s izaslanstvom Parlamentarne skupštine OESSa na čelu s Ritom Suessmuth, potpredsjednicom Skupštine i bivšom predsjednicom njemačkog Bundestaga, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda Vlade za odnose s javnošću.

Izaslanstvo OESS-a, koje boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, Granić je izvijestio da je Vlada u Hrvatski sabor uputila Ustavni zakon o nacionalnim manjinama, naglasivši pritom važnost tog zakona kao mehanizma za pokretanje izbora za manjinsku samoupravu, navodi se u priopćenju.

Parlamentarcima OESS-a kazao je i da je Vlada uputila javni poziv za kandidiranje manjinskih predstavnika.

Govoreći o povratku prognanika i izbjeglica, Granić je istaknuo zalaganje Vlade na uklanjanju svih prepreka i stvaranju preduvjeta za povratak.

Suessmuth je izrazila zadovoljstvo sastankom i iznesenim stajalištima Vlade, navodi se u priopćenju.

Sastanku su nazočili i šef Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby te predstojnik Ureda za suradnju s međunarodnim institucijama Tomislav Vidošević.

Izaslanstvo OESS-a razgovaralo je ranije tijekom dana s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem, voditeljem Saborskog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini OESS-a Zdravkom Tomcem te s predsjednicima nekoliko saborskih odbora.

U utorak će posjetiti OESS-ov centar u Sisku te obići mjesta u koja se vraćaju povratnici i izbjeglice u toj županiji, uključujući Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Sunju, priopćila je Misija OESS-a u Hrvatskoj.

Pročitajte više