Granma: Fidel Castro nakon operacije hoda, govori te čak i pomalo radi

UOČI 80-og rođendana kubanskog diktatora Fidela Castra, glasilo kubanske komunističke partije Granma objavilo je članak o bolesnom predsjedniku za kojeg se u listu tvrdi da se dobro oporavlja te da čak i obavlja neke poslove.

Castro nakon nedavne operacije, od koje se još oporavlja, može sjediti, hodati, govoriti te čak i pomalo raditi, tvrdi se u subotnjem izdanju režimu naklonjenih novina čiji je izvještaj o Castrovom zdravstvenom stanju najoptimističnije izvješće u kubanskom vođi otkako je objavljena informacija da je hospitaliziran.

Novine su članak od tri odlomka objavile pod naslovom "Snažan poput kagurije", kojim su Castra usporedile s izuzetno tvrdim tropskim drvetom karakterističnim za istočnu Kubu.

List, pozivajući se na "neimenovanog Castrovog prijatelja", navodi da je predsjednik "nakon primanja manje fizičke terapije, u svojoj sobi napravio nekoliko koraka, nakon čega je sjeo u stolicu i razgovarao". Osim toga, prijatelj je Castra vidio kako "kratko vrijeme radi neki posao".

Visoki kubanski dužnosnici posljednjih su dana u škrtim informacijama govorili da se Castro oporavlja te da bi se kroz nekoliko idućih tjedana trebao vratiti na dužnost predsjednika Kube. No, pojedini nepristrani promatrači političkih gibanja u regiji navode da bi Castrovo zdravstveno stanje moglo biti znatno kritičnije nego što to državne strukture žele priznati.

Castrov 80. rođendan trebao je kao i svake godine biti obilježen brojnim proslavama, koncertima i narodnim veselicama s prigodnim govorima o njegovoj ostavštini, no umjesto toga kubanski će vođa sutrašnji dan najvjerojatnije provesti u krevetu oporavljajući se nakon operacije.

Unatoč tome neki Kubanci planiraju održati tradicionalnu pučku veselicu organiziranu povodom vođinog rođendana, te iako se on najvjerojatnije neće pojaviti niti na državnoj televiziji, planiraju mu na taj način izraziti želju za brzim ozdrvaljenjem.

Kubanci su tijekom posljednjih više od pola stoljeća gradili mit o Castru i njegovoj nepobjedivosti , no većina njih će se upravo na sutrašnji dan morati suočiti sa činjenicom da je podložan bolesti i smrti kao i ostali ljudi. 

Neki Kubanci govore kako neće proći dugo vremena do dana kada će Castro ponovno držati svoje poznate petosatne govore, no većina ih se slaže da vođa više nikada neće biti isti.

Fidel Castro posljednji je put u javnosti viđen 26. srpnja kada je na istoku Kube držao govor tijekom kojeg se našalio da kada bude imao stotinu godina neće više upravljati zemljom. Pet dana kasnije Kubanci su ostali šokirani izviješćem Castrovog tajnika koji je naciju obavijestio da je predsjednik operiran te da je svu političku vlast privremeno predao svome bratu Raulu, koji je do tog trenutka bio drugi čovjek u piramidi kubanske vlasti.

No, unatoč optimističnim izvješćima koja su u suštini vrlo škrta i neodređena, podaci o Castrovom boravištu i zdravstvenom stanju su tajni, te neodoljivo podsjećaju na posljednje dane većine svjetskih komunističkih diktatora koje su njihovi podanici do zadnjeg trenutka života držali podalje od očiju javnosti.

I.K.

Pročitajte više