Grčka će Hrvatskoj izručiti Ernesta Rađena osumnjičenog za ratne zločine u Škabrnji

KOŠARKAŠKI trener Ernest Rađen bit će izručen Hrvatskoj zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina.

Kako donosi Mondo, tu je odluku jučer donio sud u Grčkoj, te bi se optuženi 47-godišnji Rađen, koji je na temelju međunarodne potjernice iz Hrvatske uhićen još u rujnu prošle godine, konačno mogao naći u Hrvatskoj.

Benkovački Srbin Ernest Rađen, osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Škabrnji i Nadinu na početku srpske agresije na to područje godine 1991., do uhićenja je živio u Grčkoj, a radio je kao pomoćni trener solunskoga košarkaškog kluba PAOK.

Tereti ga se da je sudjelovao u masovnim ubojstvima civila u Škabrnji, što se smatra jednim od najvećih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991.-1995. godine. On je u to vrijeme navodno bio zapovjednik vojne policije koja je sudjelovala u egzekucijama civila.

U rujnu prošle godine Rađenov je odvjetnik Christos Tagarakis izjavio kako njegov klijent "'niječe bilo kakvu umiješanost i pokrenut će sve nužne procedure kako bi spriječio svoje izručenje, jer misli da u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje".

U listopadu iste godine Rađen je oslobođen nakon što je grčko sudsko vijeće tada donijelo odluku o njegovom puštanju na slobodu, unatoč zahtjevu hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenjem.

Zakonom o oprostu Rađen je pomilovan za oružanu pobunu, no 2001. je protiv njega na zadarskom Županijskom sudu pokrenuta istraga zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji.

Rađena su za sudjelovanje u zločinu nad Škabrnjanima optužili neki svjedoci u postupku protiv 26 optuženih Srba, od kojih je većinu zadarski Županijski sud u prosincu 1995. u njihovoj odsutnosti osudio na dvadesetogodišnje zatvorske kazne.

Među osuđenima je i sestra Ernesta Rađena, Edita Rađen, udana Potkonjak.

B.S.
Foto:AFP

Pročitajte više