GRČKA: POČEO SUMMIT EU-A

Čelnici 15 zemalja Europske unije i njihovi kolege iz 10 zemalja koje će sljedeće godine postati punopravne članice okupili su se u četvrtak navečer u Porto Carrasu, stotinjak kilometara južno od Soluna.

Trodnevni summit EU-a započeo je tradicionalnim susretom s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom.

Radni dio summita počet će raspravom o ilegalnoj imigraciji i azilantskoj politici. Europska unija želi smanjiti dotok ilegalnih imigranata te postići dogovor o ravnomjernijoj raspodjeli tereta u prihvaćanju imigranata i tražitelja azila. Tijekom radne večere razgovarat će se o stanju na Bliskom istoku i Iraku te o problemu oružja za masovno uništavanje.

U petak će predsjednik Konvencije o budućnosti Europe Valery Giscard d'Estaing službeno predstaviti prijedlog budućeg ustava Europske unije. Budući ustav trebao bi osigurati efikasno funkcioniranje proširene Europske unije.

U subotu će se čelnicima EU-a pridružiti kolege iz pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija).

Za sigurnost sudionika summita Grčka je poduzela dosad neviđene mjere sigurnosti.

Više od 14 tisuća policijaca i vojnika angažirano je na osiguranju skupa. Hotelski kompleks u Porto Carrasu u kojem se održava summit potpuno je opasan metalnom ogradom u krugu od tri kilometra, a brodovi grčke ratne mornarice štite prilaz s mora.

(Hina) sv sd

Pročitajte više