Gredelj traži smjenu Škare-Ožbolt

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj danas je od premijera Ive Sanadera zatražio smjenu ministrice ŠkareOžbolt zbog "izbora najlošijeg od dvanaest kandidata koji su se javili na natječaj za vježbenike u Općinskom sudu u Dubrovniku".

Gredelj u današnjem priopćenju tvrdi da je izabranik "član strančice kojoj je na čelu ministrica pravosuđa (DC-a)", a izabran je "suprotno mišljenju predsjednika suda, objektivnim kriterijima i zdravom razumu, uz odbijanje da se oštećenicima i hrvatskoj javnosti dade suvislo obrazloženje", te da to "predstavlja rijetko viđen čin bahatosti, arogancije i nepotizma".

"Ne radi se samo o povredi Ustava i zakona, o njihovoj zloporabi, o dezavuiranju mišljenja predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku, o primjeru protuustavnog presizanja izvršne nad sudbenom vlašću, o pokušaju da se građaninu Matku Jeliću i drugima uzme ono što im po Ustavu i zakonima RH pripada, već poglavito o opasnostima koje u sebi nosi poruka sadržana u ovoj sramnoj ministričinoj odluci, iz koje svih 11 mladih ljudi, kandidata s boljim ocjenama od postavljenog kandidata, jedino može zaključiti da je u ovoj zemlji, ogrezloj u duboko blato, od etičnosti, stručnosti i drugih objektivnih vrednota najvažnija podobnost i poslušnost", navodi se u priopćenju.

Ostanak Škare-Ožbolt na mjestu ministrice pravosuđa značio bi da Vlada i njezin premijer prihvaćaju demonstriranu kadrovsku politiku u kojoj je podobnost kraljica svih vrlina, kaže se, uz ostalo, u priopćenju.

Pod naslovom "Ministrica dala posao vježbeniku s najmanje bodova, ali članu DC-a" današnji "Jutarnji list", uz ostalo, navodi da je, prema bodovnoj listi i mišljenu nakon intervjua, predsjednik suda predložio da se na vježbeničku praksu prime Zlatan Poljanić i Matko Jelić. Umjesto Jelića, koji je s 36 bodova zauzeo drugo mjesto, posao dobiva Dalibor Milan s 19 bodova, zadnji na listi, tvrdi list.

Na natječaj za vježbenika u Općinskom sudu u Dubrovniku javilo se 12 kandidata.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja danas boravi u Iloku, za Hinu je izjavila kako ona "ne predlaže vježbenike, već to radi povjerenstvo i listu s odobrenim kandidatima njoj dostavlja na potpisi", te je dodala kako je riječ "očito o vrlo primitivnom načinu obračunavanja" iz njoj, kako je rekla, poznatih razloga.

(Hina) pp/xbma/xžd ydd

Pročitajte više