Gredelj upozorava Sanadera na navodne nezakonitosti u Ministarstvu pravosuđa

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) u ostavci Vladimir Gredelj uputio je danas pismo premijeru Ivi Sanaderu u kojem ga upozorava na, kako kaže, prikrivanje brojnih nezakonitost u Ministarstvu pravosuđa vezanih uz zapošljavanje vježbenika i imenovanje suca vukovarskog Županijskog suda Nikole Bešenskog.

U pismu koje je uputio uoči premijerovog sutrašnjeg posjeta Ministarstvu pravosuđa, gdje će Sanader nazočiti obilježavanju Europskog dana građanskog pravosuđa, Gredelj tvrdi da se u tom Ministarstvu krši procedura pri raspoređivanju vježbenika u pravosudna tijela.

Podsjeća na slučaj dvoje kandidata za vježbenike, umjesto kojih su, kako tvrdi, primljena dvojica stranačkih kolega ministrice Vesne Škare Ožbolt, predsjednice DC-a. Predsjednik UHS-a tvrdi da se vježbenici biraju arbitrarno, po kriteriju veza i poznanstava te stranačkoj pripadnosti.

Premijera Sanadera Gredelj upozorava i na "slučaj Bešenski", odnosno, kako tvrdi, nezakonito imenovanje Nikole Bešenskog sucem vukovarskog Županijskog suda. Podsjeća da je UHS u veljači ove godine od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatražio provjeru sumnje da Bešenski nije imao dovoljno sudačkog staža potrebnog za imenovanje sucem županijskog suda. Tvrdi da se ministrica ni nakon gotovo osam mjeseci nije očitovala na zahtjev DSV-a da provjeri ispunjava li Bešenski uvjete za suca.

Gredelj tvrdi da ima dokaze da ministrica to namjerno ne čini jer, kako kaže, to nije jedini slučaj imenovanja sudaca koji za to nisu ispunili zakonske uvjete.

Napominjući da Bešenski trenutno sudi najveći slučaj ratnog zločina u Hrvatskoj, u kojemu je 35 optuženika, Gredelj upozorava na moguće troškove i štetu za ugled pravosuđa ako se utvrdi da nije kvalificiran suditi u tom predmetu.

(Hina) xso yso

Pročitajte više