Greta Thunberg donirala nagradu za svoju novu zakladu

Foto: EPA

KLIMATSKA aktivistica Greta Thunberg iskoristit će novac od nagrade poznate kao alternativni Nobel za osnivanje neprofitne organizacije pod svojim imenom koja bi "promicala ekološku i društvenu održivost".

Thunberg (17), koja je osvojila nagradu Right Livelihood u prosincu, iskoristit će milijun švedskih kruna (oko 700.000 kuna) da osnuje Zakladu Grete Thunberg u Švedskoj.

Švedska tinejdžerica rekla je u siječnju da osniva zakladu kako bi rukovala novcem koji dobiva od autorskih prava za knjigu, donacija i nagrada.

Najbogatiji čovjek svijeta donirat će 10 milijardi dolara za zaštitu okoliša

"Uvjereni smo da će Zaklada Grete Thunberg imati velik utjecaj te potaknuti prijeko potrebne promjene", rekao je u četvrtak izvršni ravnatelj zaklade Right Livelihood Ole von Uexkuell.

Thunberg, koju su ovaj mjesec ponovno za Nobelovu nagradu nominirala dvojica švedskih parlamentaraca, pripada sve većem broju ljudi koji daju novac za borbu protiv utjecaja klimatskih promjena, što izaziva diskusije o najboljoj upotrebi tog novca.

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos, vlasnik Amazona, ovaj je tjedan obećao 10 milijardi dolara za financiranje znanstvenika, aktivista, neprofitnih i drugih skupina koje se bore za zaštitu okoliša i protiv učinaka klimatskih promjena.

Pročitajte više