Grossman razgovarao s najvišim međunarodnim i kosovskim predstavnicima

Pospješivanje obnove porušenih i oštećenih kuća u ožujskom nasilju, povratak izbjeglih i ubrzavanje procesa prilagodbe međunarodnim standardima ključna su pitanja kojima se trebaju baviti kosovske političke institucije, izjavio je u srijedu navečer američki državni podtajnik za politička pitanja Marc Grossman nakon sastanaka s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima u Prištini.

"Godina 2005. kada bi se trebao odrediti konačni status Kosova je vrlo blizu i stoga institucije Kosova i UNMIK trebaju pospješiti rad na ispunjenju međunarodnih standarda", rekao je Grossman.

Američki je dužnosnik odbio dati svoju ocjenu o napretku na putu ispunjenja međunarodnih standarda, rekavši da je još prerano za bilo kakve zaključke. Kosovske je dužnosnike pozvao da čine sve što je u njihovoj moći na saniranju posljedica nasilja u ožujku.

Grossman i zamjenica pomoćnika američkog državnog podtajnika za Europu i Euroaziju Kathleen Stephens su o aktualnoj situaciji na Kosovu razgovarali s privremenim civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Charlesom Brayshowom i zapovjednikom KFOR-a, njemačkim generalom Holgerom Kammerhofom a potom i s kosovskim premijerom Bajram Rexhepijem. U večernjim satima, u sjedištu Američkog Ureda u Prištini, američki dužnosnici su razgovarali s čelnicima kosovskih institucija i političkim predstavnicima Albanaca i tamošnjih Srba.

Ranije u srijedu, Grossman i Stephens su boravili u posjetu Beogradu.

(Hina) xbb ydj

Pročitajte više