Gruzijski rat je "urota protiv Obame"

GRUZIJSKI napad na Južnu Osetiju je za glavnu svrhu imao izazvati rat s Rusijom i posredno dovesti McCaina u Bijelu kuću, tvrde ruski mediji.

Taj stav je u srijedu u intervjuu za ruski državni radio iznio dr. Sergej Markov, stručnjak za međunarodnu politiku koji se smatra bliskim premijeru Vladimiru Putinu. Prema tvrdnjama dr. Markova gruzijske snage ne bi poduzele ofenzivu da nisu prije toga dobile blagoslov iz Washingtona. S obzirom da je američka vlada mogla pretpostaviti da će doći do ruske intervencije, sloma gruzijske vojske i okupacije velikog dijela gruzijskog teritorija, jasno je da je takav ishod barem djelomično bio u interesu određenih washingtonskih krugova.

Prema mišljenju dr. Markova, poniženje najvjernijeg američkog saveznika je bila mala cijena u usporedbi s onime što bi rat mogao donijeti političkim opcijama koje trenutno dominiraju Bijelom kućom - pobjedu republikanskog kandidata Johna McCaina na predstojećim predsjedničkim izborima. Te strukture strahuju da bi njegov demokratski protukandidat Barack Obama po dolasku u Bijelu kuću mogao donijeti novi, umjereniji i "real-politički" pristup američkim vanjskim odnosima, odnosno trajno marginalitzirati "neocone" i ugroziti dostignuća njihove agresivne politike.

Blaga prednost Obame

Obama trenutno u anketama ima blagu prednost, a analitičari vjeruju da je glavni razlog taj što su američkim biračima trenutno najvažnija ekonomska pitanja. S druge strane, ankete govore kako birači nisu uvjereni u Obamine državničke sposobnosti, odnosno da je McCain daleko kvalificiranjii kandidat po pitanju nacionalne sigurnosti, odnosno bolji ratni vođa. Snimke ruskih tenkova koji "gaze bespomoćnog američkog saveznika Gruziju", odnosno tvrdnje o izbijanju novog hladnog rata će kod neodlučnih birača - o kojima ovaj put ovisi ishod izbora - izazvati strah te ih nagnati da igraju "na sigurno" i izaberu McCaina.

Najnoviji događaji McCainu idu na ruku i zato što je on, daleko eksplicitnije od Bijele kuće i davno prije izbijanja krize, iskazivao neprijateljski stav prema Rusiji opisujući je kao imperijalističku, autoritarnu državu koja nastoji obnoviti Sovjetski Savez. McCain se tako zalagao da se Rusija izbaci iz skupine G8, a da se - upravo u svrhu marginalizacije autoritarnih država kao Rusija i Kina - stvori tzv. Liga demokracija kao alternativa nemoćnim i bespotrebnim Ujedinjenim narodima.

"Iza svega je morao stajati predsjednik Bush"

Dr. Markov, pak, ne smatra kako je iza svega morao stajati predsjednik Bush, s obzirom na njegovo dugogodišnje prijateljstvo s ruskim predsjednikom Putinom. Po njegovom mišljenju, najvjerojatniji inicijator događaja je potpredsjednik Dick Cheney, vođa "neoconske" frakcije i arhitekt rata u Iraku.

Tvrdnje o američkom "kuhanju" najnovijeg sukoba nisu u isključivoj domeni putinovskih medija, a što u svom članku prenosi moskovski dopisnik Timesa. Neprijateljski stav prema SAD, kritike na račun dvostrukih standarda američke politike te sumnje u njene motive se mogu primijetiti čak i u nekoliko preostalih liberalnih medija, poput "Komersanta" koji je ironičnom naslovnicom opisao američke humanitarne letove u Tbilisi.

Timesov dopisnik tvrdi da su tvrdnje o ratu čija je svrha zaustavljanje Obame dobro "sjele" i u rusku blogosferu, koja je već godinama izuzetno plodno tlo za svakojake teorije zavjere.

D.A.

Pročitajte više