Gruzijsko-ruski propagandni rat

RUSI drže pod kontrolom situaciju u Južnoj Osetiji, a svoju su nadmoć u proteklih sedam dana pokazali i u unutrašnjosti Gruzije. Ipak, službena Moskva cijelo vrijeme demantira navode kako želi okupirati gruzijski teritorij, što samo govori da se osim rata na terenu vodi i onaj propagandni.

Iako svi svjetski mediji iz minute u minutu objavljuju svježe informacije o rusko-gruzijskog sukobu, teško je razaznati što je istina, a što samo "istina" u službi rata.

Gruzijsko vijeće sigurnost sinoć je obavijestilo da se ruske trupe približavaju glavnom gradu Tbilisiju. Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je dodao da su Rusi presjekli zemlju, da kontroliraju najvažnije prometne pravce u zemlji, pa i da su zauzeli grad Gori, čime su se približili gruzijskoj prijestolnici za dodatnih stotinjak kilometara. Takav razvoj situacije natjerao je Saakašvilija da međunarodnoj zajednici uputi apel za pomoć, a na njegov je zahtjev organiziran hitan sastanak UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Rusi Gruzijce optužuju za laži

Ruski mediji pričaju da informacije koje plasira Gruzija ne odgovaraju istini i da su takve obavijesti svijetu odaslane da bi se Zapad privolio na uključivanje u rat i to na gruzijskoj strani. Ruski dužnosnici opovrgavaju navode o ruskom preuzimanju grada Gorija, kao i o kretanju njihove vojske prema Tbilisiju.

Predstavnik Glavnog stožera Anatolij Nogovicin opetovao je o ruskim ciljevima. "Nećemo prijeći graničnu zonu, za koju smo mi odgovorni. To je naš princip. Zadatak ruskih mirovnih snaga nije zauzimanje teritorija Gruzije.", poručio je Nogovicin.

Rusi javno ustraju na svojim ciljevima, u koje Gruzijci sumnjaju

Gruzijci naravno ne vjeruju u ovakve tvrdnje i to zbog svih dosadašnjih saznanja o kretanju ruskih snaga na njihovom području.

Tako je poznato da su se ruski vojnici sinoć probili do gruzijske autonomne republike Abhazije, što je potvrđeno i u ruskom ministarstvu obrane. Rusi su naveli da su napali zapadno-gruzijsko mjesto Senaki, kao i da su kratkoročno zauzeli tamošnju zračnu luku, čime su željeli izvršiti pritisak na Gruziju i spriječiti njezine vojne namjere.

S druge strane, gruzijske trupe su unatoč dogovoru o primirju ponovno napale Chinvali, glavni grad Južne Osetije, kojeg trenutno drže Rusi.

Nadalje, nejasno je i kako će razvijati situacija u klancu Kodori - tek se zna da su ruske i abhaške snage okružile preko 1.500 gruzijskih vojnika. Zbog takvog odnosa snaga Gruzijcima je postavljen ultimatum.

Rusi ipak ne kriju svoje pravo lice

"Prema našim podacima, većina civilnog stanovništva napustila je gornji dio doline Kodori. Želim još jednom zamoliti preostalo stanovništvo i gruzijsku vojsku da iskoriste mogućnost i napuste dolinu. Ne povuku li se Gruzijci, bit ćemo primorani primijeniti silu", upozorio je Merab Kišmari, ministar obrane samoproglašene Republike Abhazije.

Do sad je iz ratne zone izbjeglo oko 40 tisuća ljudi, a to najbolje dočarava humanitarnu katastrofu koja se nadvila nad Gruzijom.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više