GUP-ovi Zagreba i Sesveta te Prostorni plan Zagreba opet na poglavarstvu

NA SJEDNICI zagrebačkog Gradskog poglavarstva sutra će ponovno biti prijedlozi GUP-ova Zagreba i Sesveta te prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba iz 2001.

Ti će dokumenti od subote, 22. ožujka biti dostupni javnosti na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 2. s time da će javna rasprava za Prostorni plan trajati 15 dana, a za GUP-ove 30 dana, odnosno do 22. travnja.

Zavod za planiranje razvoja grada primat će pismene primjedbe i prijedloge.

Nakon javne rasprave i novi GUP-ovi i Prostorni plan doći će na sjednicu zagrebačke Gradske skupšine, prema najavama, 22. svibnja. Aktualni GUP Zagreba datira iz 1986.

GUP-ovi Zagreba i Sesveta trebali su biti na dnevnom redu skupštinske sjednice još u rujnu lanjske godine, no povučeni su iz procedure zbog razlike u tekstovima između konačnog prijedloga koje je utvrdilo Gradsko poglavarstvo i onoga koji je upućen Gradskoj skupštini.

Na ponovljenu javnu raspravu 22. ožujka idu prijedlozi GUP-a s primjedbama do 30. rujna 2000., a sve naknadne primjedbe, njih oko 2000, uključujući i sporni bespravni 9. kat Importanne galerije, nisu uvrštene.

Uvrštena je jedino odluka Poglavarstva o prenamjeni svinjogojske farme u Sesvetama iz gospodarske u mješovitu zonu s mogućnošću stambene gradnje.

Svi koji su davali primjedbe na GUP iza tog roka morat će ih ponovno podnijeti.

Zbog neusklađenosti prijedloga GUP-ova Zagrebačka gradonačelnica još je u listopadu prošle godine osnovala stručnu skupinu koja je ispitala tu razliku i napravila reviziju dokumenata.

Stručnjaci su utvrdili da je članak 107., koji legalizira dogradnju 9. kata Importanne Galerije, izgrađenog bez lokacijske i građevinske dozvole i koji je bio razlogom povlačenja GUP-a iz procedure, doista naknadno ubačen u prijedlog nakon što ga je utvrdilo Gradsko poglavarstvo.

Utvrđeno je i da su u konačni prijedlog GUP-a ubačena još dva članka, a po nalazu stručne skupine, to je učinjeno bez znanja i odborenja pročelnika Zavoda za razvoj i planiranje grada.

Potom je osnovano i Povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi sa zakonitošću rada Zavoda koje je u međuvremenu prihvatilo nalaz stručne skupine, ali i ustvrdilo da to nije dostatno pa će nastaviti s radom.

No, to, međutim neće utjecati na donošenje GUP-ova.

Pročitajte više