HAIĆANSKI POBUNJENICI OSVOJILI JOŠ JEDAN GRAD

AUPRINCE, 24. veljače 2004. (Hina/AFP) Haićanski grad PortdePaix, na sjeverozapadu zemlje, koji ima oko 120.000 stanovnika, pao je u noći s ponedjeljka na utorak u ruke pobunjenika, objavile su u utorak popodne haićanske radio postaje.

Nije poznato je li u napadu bilo žrtava. Pobunjenici su u gradu, 300 kilometara udaljenom od Port-au-Princea, opljačkali i zapalili nekoliko zgrada, među kojima i sjedište policije, baš kao i u prethodnim napadima na haićanske gradove.

Predvođeni Guyom Philippeom, bivšim policijskim načelnikom, pobunjenici kontroliraju već polovicu zemlje. Zauzeli su pet departmana od ukupno devet. Guy Philippe je u utorak za Radio France Internationale (RFI) rekao da je cilj njegovih postrojbi "oslobođenje Port-au-Princea". U nedjelju je za France presse izjavio da će kod Port-au-Princea biti "za dva do tri dana" te da "za 15 dana namjerava osloboditi cijelu zemlju".

U međuvremenu, haićanski predsjednik Jean Bertrand Aristide predložio je u utorak organizaciju parlamentarnih izbora do studenoga ove godine kao jedno od mogućih rješenja krize. Ponovio je da ne namjerava podnijeti ostavku, naglasivši kako je odlučan ostati na dužnosti do isteka mandata u veljači 2006. Ujedno je pozvao Haićane da ne bježe iz zemlje.

Unatoč tom pozivu, nekoliko čamaca s haićanskim izbjeglicama koji bježe pred sukobima stiglo je u utorak na Jamajku.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više