Hajduković za Index: "Žestoki kriteriji" MOST-a dali su nam Crnoju, Hasanbegovića i Šustara

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Index

UTRKA za mjesto Predsjednika SDP-a jučer se, s objavom kandidature Orsata Miljenića, dodatno intenzivirala. Miljenić je tako postao peti kandidat koji želi fotelju Zorana Milanovića. Svoju kandidaturu su već istakli Tonino Picula, Ranko Ostojić, Vesna Škulić i Domagoj Hajduković, a nije isključeno da im se pridruži još nekoliko novih imena.

U svakom slučaju, pred SDP-om se nalazi nekoliko burnih tjedana.

Nakon što su prekjučer za Index Arsen Bauk i Peđa Grbin potvrdili kako će SDP novog predsjednika najvjerojatnije dobiti u drugoj polovici studenoga, odlučili smo porazgovarati s najmlađim pretendentom na kormilo te stranke - Domagojem Hajdukovićem - koji je za Index izložio svoju viziju "novog" SDP-a.

Po Vašem mišljenju, zašto je SDP izgubio parlamentarne izbore?

"Po meni, glavni razlog zbog kojeg smo izgubili izbore nepotrebno je vrijednosno vrludanje i pretjerano koketiranje s desnicom. Pritom ne mislim na naše partnere iz HSS-a koji su se odlučili za povratak korijenima Stjepana Radića. Moraju se znati jasni minimumi ispod kojih SDP ne ide i to je jedan od mojih prioriteta  za novo poglavlje SDP-a - vratiti povjerenje u ljevicu".

Da možete, biste li nešto mijenjali u SDP-ovoj izbornoj kampanji?

"Jasnije bih poslao poruke o sigurnosti i stabilnosti, ali i o našim originalnim vrijednostima, nakon kaosa i nereda štetnog eksperimenta HDZ-a i MOST-a. MOST je bio jednako odgovoran za izgubljenih 8 mjeseci ali to nismo dovoljno naglašavali".

Je li Zoran Milanović bio uspješan čelnik SDP-a?

"Zoran je preuzeo stranku u teškom periodu, uveo inovativne demokratske institute (jedan član – jedan glas) i osnažio je po pitanju izbornih rezultata. U vrijeme mandata njegove Vlade Hrvatska je počela zdravo rasti i uveden je red nakon kaosa korupcije i kriminala od prije 2011. Uvijek treba biti kritičan, moglo se i više, ali lako je biti general poslije bitke. Kako to uvijek biva, sve odluke nisu bile dobre po stranku i upravo zato je vrijeme za novo poglavlje u SDP-ovoj priči".


U ovom trenutku, spominje se više kandidata koji žele preuzeti poziciju Predsjednika SDP-a - Ranko Ostojić, Mirando Mrsić, Tonino Picula, Orsat Miljenić, Siniša Hajdaš Dončić i Vi. Koje su Vaše komparativne prednosti, a koje mane, u usporedbi s navedenima?

"Najmlađi sam kandidat, nisam opterećen prošlošću i već iza sebe imam rezultate koje sam ostvario marljivim radom. Dio sam nove generacije političara koji uz politiku ne zanemaruju struku, a imam i iskustva u gospodarstvu. Mogu ponuditi svježu viziju i rješenja za smjer razvoja i probleme s kojima se suočava SDP".

Kako izgleda Vaša vizija "novog" SDP-a? 

"Novo poglavlje za SDP  za mene znači stranku koja je čvrsto ujedinjena. Vidim stranku koja je uključiva, koja je živi organizam i u kojoj su ideali koji su nekad okupljali na tisuće mladih zaista važni. SDP mora biti stranka u kojoj sukobljavanje razmišljanja i ideja jedino gura stranku naprijed, a ne nazad. Tu planiram puno više uključiti sindikate i nevladine udruge koje imaju što za reći i njih želim učiniti dijelom novog poglavlja SDP-a. Slijedeće na čemu stranka mora raditi je uključivost: Svi dijelovi stranke moraju jednakim šansama i snagom gurati stranku naprijed. U tom ću segmentu posebno računati na žene i mlade. Treće sam već spomenuo, ali je iznimni važno, a to je vraćanje izgubljenog povjerenja građana u ljevicu".

Što je prva stvar koju biste napravili u slučaju da postanete Predsjednik SDP-a?

"Stranka se prvo mora početi spremati za lokalne izbore i to je apsolutni prioritet, čak i sada dok unutarstranačka kampanja traje. Paralelno s tim treba krenuti u reorganizaciju i transformaciju stranke, te postavljanje novih demokratskih standarda. Neke od njih sam već najavio, ali o njima neću govoriti prije široke unutarstranačke rasprave koju ćemo imati u kampanji".

Čelnik MOST-a Božo Petrov u proteklih godinu i pol dana u više je navrata naglasio kako je glavna prepreka suradnji MOST-a i SDP-a upravo Zoran Milanović. S obzirom da je Milanović najavio da se više neće kandidirati za mjesto šefa SDP-a, smatrate li da bi bilo moguće već sada započeti postizborne pregovore između SDP-a i MOST-a?

"Mislim da je MOST već sve dogovorio s HDZ-om i da nas čeka ista priča. Iskreno, ne vidim MOST kao prirodne partnere ljevice. Njihove vrijednosti i stavovi jednostavno nisu stavovi koje ja kao socijaldemokrat zastupam".

Je li moguće da SDP promijeni predsjednika stranke prije nego što se formira nova Vlada? Ukoliko da, smatrate li da bi SDP u tom slučaju trebao pokušati inicirati pregovore s MOST-om i ostalim strankama koje su prešle izborni prag?


"Mislim da je ta priča završena i ne bi mi padalo na pamet ponovno slušati ultimatume ljudi koji su sve što znaju pokazali u ovih 8 mjeseci kaosa štetnog eksperimenta. Posebice kad su po "žestokim kriterijima" birali "stručne ministre" Crnoju, Hasanbegovića, Šustara i slične. Svi se sjećamo toga".

Za kraj, postoji li jamstvo koje ste u stanju ponuditi svima onima koji su razočarani aktualnim stanjem u SDP-u, bilo građanima, bilo kolegama iz stranke?


"Apsolutno. Vratit ćemo stranku izvornoj ljevici i vratit ćemo povjerenje birača, posebice mladih, u ideale koji su temelji socijaldemokracije. Novo poglavlje za SDP znači ujedinjena stranka koja njeguje uključivost i dijalog u praksi, a ne nepotrebne podjele. Ostavljam otvorena vrata svima koji misle da mogu pomoći u građenju novog i snažnijeg SDP-a", zaključuje Hajduković za Index.

 

Pročitajte više