Profesori s Harvarda su jako zabrinuti za mentalno zdravlje i stabilnost Donalda Trumpa

Foto: 123rf

PROFESORI s Harvarda su jako zabrinuti za mentalno zdravlje i stabilnost izabranog predsjednika Trumpa. Njih troje je pisalo predsjedniku Obami od kojeg su tražili kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju za Trumpa prije nego što preuzme funkciju predsjednika u siječnju.


Simptomi: nemogućnost razlikovanja stvarnosti i mašte

Profesori su u svom pismu naveli kako zbog profesionalnih standarda ne mogu dati službenu dijagnozu javne osobe koju nisu osobno ocijenili, ali su i istaknuli kako zbog Trumpovih određenih karakteristika vjeruju kako nije podoban za preuzimanje funkcije predsjednika.

Pritom su naveli njegove karakteristike “grandioznosti, impulzivnosti i hiperosjetljivosti na kritiku” čemu su još dodali i “očitu nemogućnost razlikovanja stvarnosti i mašte”.

Čak je i sam predsjednik Obama imao slične izjave u kolovozu, pri kojima je dovodio u pitanje Trumpovu sposobnost rasuđivanja, njegov temperament, te je izrazio sumnje u njegovu sposobnost vladanja:

“U nekom trenutku morate reći kako osoba koja izjavljuje stvari kakve on izjavljuje nema potrebnu mogućnost rasuđivanja, temperament, razumijevanje, potrebno za zauzimanje najmoćnije pozicije na svijetu, jer velik broj ljudi ovisi o tome da Bijela kuća sve napravi kako treba.”

Ovo nije prva stručna rasprava o Trumpovom mentalnom zdravlju. Još u lipnju je izašao prvi tekst u Atlanticu o tome kako Trump pati od “narcisoidnosti, neprijatnosti i veličine”.

Twitter kao rješenje problema

Pitanje o njegovoj podobnosti kao diplomata se posebno profiliralo nakon njegovih brojnih istupa na Twitteru, koji su bili upućeni neistomišljenicima, političkim protivnicima ili su pak narušili dugogodišnje dobre odnose između SAD-a i drugih zemalja.

Uz razne optužbe, česte su i greške u pravopisu, što Trumpa nije spriječilo da optuži Kinu za krađu u međunarodnim vodama. Greške u pravopisu ispravlja tako što briše tvitove s greškama i objavljuje nove.

Pitanje psihološke nepodobnosti

Inače, ovo nije prvi slučaj u SAD-u u kojem se raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsjedničku funkciju. Pri slučaju iz 1960-ih, u kojem je jedan američki časopis pitao 12.000 psihijatara je li republikanski kandidat Barry Goldwater psihološki podoban za predsjedništvo, njih 1189 je odgovorilo s “ne”. 

Goldwater je poslije podnio tužbu nakon koje je uspostavljeno pravilo kako psihijatri ne smiju dati procjenu javne osobe ako ju osobno nisu procijenilii.
 




 

Pročitajte više