Harvard traži dopuštenje za kloniranje ljudskih embrija

HARVARDSKI znanstvenici traže dopuštenje za stvaranje ljudskih matičnih stanica tehnikom kloniranja sličnom onoj kojom su južnokorejski znanstvenici u veljači klonirali ljudski embrij.

Bio bi to prvi korak prema terapiji "po mjeri" za bolesti poput dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

"Tražimo dopuštenje za proces koji se zove nuklearni transfer somatskih stanica, koji se često naziva terapijskim kloniranjem", rekao je dr. Charles Jennings, glavni direktor Instituta za matične stanice sveučilišta Harvard.

Metoda je slična onoj kojom je stvorena Dolly, prvi klonirani sisavac. Iz jajne stanice izvađena je jezgra na mjesto koje je umetnuta jezgra stanice životinje koju se kloniralo. Kemijski proces potiče rast jajašca i njegovu diobu, a nakon nekoliko podjela, grozd stanica sastoji se uglavnom od embrijskih matičnih stanica.

Svaka matična stanica može se pretvoriti u bilo koju tjelesnu stanicu, bude li potaknuta na pravilan način.

Znanstvenici žele proučavati embrionalne i odrasle matične stanice kako bi ispitali nove lijekove i objasnili temeljnu biologiju bolesti.

Sadašnji zakon zabranjuje korištenje državnoga novca za stvaranje ljudskih embrionalnih matičnih stanica, a u kolovozu je američki predsjednik George Bush rekao da znanstvenici mogu iskoristiti samo postojeće stanične nizove.

Početkom godine harvardski su znanstvenici najavili da će privatnim financiranjem stvoriti nove embrionalne stanice koristeći se embrijima iz klinika za liječenje neplodnosti.

O istraživanjima matičnih stanica raspravljalo se i tijekom predizborne kampanje u kojoj se Bush protivio takvim istraživanjima, dok se njegov demokratski protukandidat John Kerry zauzimao za njih.

Pročitajte više