Haški sud razmotrit će podneske Luke Mišetića i tužitelja

HAŠKI sud donio je odluku da se razmatranje podneska odvjetnika Luke Mišetića kojim se traži istraga svojedobne provale u zagrebački ured koji je koristio, te podnesaka tužiteljstva kojim se traži odbacivanje tog zahtjeva zbog neutemeljenosti, dodijeli sudskom vijeću koje predvodi kineski sudac Liu Daqun.

U odluci suda donesenoj 20. siječnja ove godine navodi se da se, nakon što su primljeni na znanje podnesci obrane i tužiteljstva, predmet dodjeljuje prvom sudskom vijeću u kojem su, uz suca Liua, i Amin El Mahdi i Alphons Orie.

Po podnescima koje je Haški sud dostavio Hini, odvjetnik bosanskog Hrvata Ante Furundžije Luka Mišetić je 5. studenoga prošle godine od Haškog suda zatražio istragu provale u ured u Hrvatskoj, koji je koristio i za zastupanje drugog haškog optuženika generala Ante Gotovine, a iz kojeg je, po njegovim tvrdnjama, otuđeno računalo s materijalom iz predmeta ´Furundžija´. Materijal na otuđenom računalu zaštićen je odvjetničkom tajnom. U podnesku je Mišetić tu provalu doveo u kontekst izjava i napisa po medijima o uhićenju generala Gotovine za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Haško tužiteljstvo u svom je podnesku ocijenilo da se ne vidi radi li se o krađi dokumenata iz predmeta ´Furundžija´ koji su pokrivenim člankom 75. Pravila o postupku i dokazima, a kojima sudsko vijeće proglašava dokaze tajnima radi zaštite svjedoka i žrtava, te je ocijenilo da zahtjev treba odbaciti jer nije potkrijepljen odgovarajućim dokazima.

Pročitajte više