HCR o planovima razminiranja u Vukovarsko-Srijemskoj županiji

NA PODRUČJU Vukovarskosrijemske županije ove je godine razminirano šest četvornih kilometara, a iduće godine Hrvatski centar za razminiranje (HCR) namjerava u toj županiji razminirati približno devet četvornih kilometara minski sumnjivih površina, rekao je danas u Vinkovcima ravnatelj HCRa Oto Jungwirth.

Podsjetio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji za razminirati još ostalo oko 17 četvornih kilometara minski sumnjivih površina. ´Cilj HCR-a idućih godina bit će pristup upravo onim površinama koje nisu minirane, ali su minski sumnjive´, rekao je Jungwirth, dodajući da je na razini države u 2002. godini na korištenje vraćeno oko 70 četvornih kilometara minski sumnjivih površina od čega je 29 četvornih kilometara razminirano.

´Iduće godine HCR namjerava u Hrvatskoj razminirati oko 110 četvornih kilometara minski sumnjivih površina´, najavio je Jungwirth podsjetivši da plan razminiranja državnog zemljišta za 2003. još nije donesen, te da se očekuje kako bi ga Vlada mogla prihvatiti u siječnju iduće godine.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth u Vinkovcima je bio nazočan Koordinaciji gradonačelnika i načelnika gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije na kojoj se raspravljalo o planovima i prioritetima razminiranja u idućoj godini.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera, prioriteti će biti okućnice i komunalna infrastruktura, te poljoprivredne i druge površine koje se koriste u svrhu poticanja malog poduzetništva.

Uz zadovoljstvo dosadašnjim tijekom razminiranja, župan Šafer izrazio je i bojazan da bi proces razminiranja mogao potrajati još dugi niz godina. ´Nemamo vremena čekati sljedećih sedam ili osam godina da se ovo područje razminira u cijelosti´, rekao je Šafer, dodajući kako prisutnost mina u Vukovarsko-srijemskoj županiji dodatno otežava dolazak kako domaćeg, tako i stranog kapitala.

Pročitajte više