HCR: Stotinjak tisuća građana svakodnevno izloženo minskoj opasnosti

U POVODU jučerašnje pogibije Ante Špoljarića u minskom polju u šumi, uz prometnicu DabarGlibodol, u Ličkosenjskoj županiji, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) danas je priopćio da je u Hrvatskoj još oko 1630 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, od čega je 10 do 15 posto, prema procjeni, stvarno minirano.

Uključujući i jučerašnju pogibiju, u Hrvatskoj su od 1991. od mina stradale 1844 osobe.

Preminuli Ante Špoljarić bio je član izaslanstva koje je spremalo obilježiti obljetnicu minskog stradavanja svojih kolega iz 1993. godine. Špoljarić je pritom prekoračio nužni oprez prešavši na područje iza znaka minske opasnosti, u želji da se vijenac položi na samo mjesto stradavanja.

HCR ističe kako ta nesreća ponovno podsjeća na stvarnu dimenziju minskog problema, i probleme oko 100 tisuća stanovnika Hrvatske koji još žive u minski sumnjivim područjima.

Također navodi da HCR svake godine predaje zajednici sve veću površinu kao minski sigurnu, što je omogućeno i značajnim izdvajanjem sredstava iz državnog proračuna za razminiranje koja se povećavaju iz godine u godinu.

HCR je od početka ove godine do kraja travnja očistio veću površinu minski sumnjivog teritorija nego u cijeloj 2002., u kojoj je očišćeno 60.400.000 četvornih metara.

U priopćenju se ističe da se nažalost u posljednje vrijeme značajna medijska pozornost posvećuje samozvanim i samoukim pirotehničarima, poput Marinka Šantića iz Cerića, koji, navodi HCR, "svojim postupcima dovodi u opasnost sebe, stanovnike područja koje on navodno razminira, djelatnike HCR-a koji na tom području obavljaju opći izvid, te profesionalne pirotehničare koji će taj teren morati pregledati i razminirati".

"Polja koja je Šantić navodno razminirao, nisu razminirana i nisu sigurna, a njihov pregled će stajati više nego pregled nedirnutog minskog polja, i nemoguće je to nazivati humanitarnim i korisnim postupkom ili hobijem", dodaje se.

HCR u priopćenju podsjeća da se moraju poštivati poruke: NE ULAZITE U MINSKA POLJA I MINSKI SUMNJIVA PODRUČJA, POŠTUJTE ZNAKOVE OPASNOSTI OD MINA I RAZMINIRANJE PREPUSTITE STRUČNJACIMA.

"Najnovija žrtva dokazuje da ljudi ponekad olako shvaćaju opasnosti kojima se izlažu ulaskom u minsko polje ili minski sumnjivo područje. Stoga još jednom apeliramo na medije da građane potiču na strpljenje, oprez i odgovorno ponašanje u minskom okruženju, a ne da preuzimaju taj opasan posao u svoje ruke i relativiziraju opasnost", ističe u priopćenju HCR.

Pročitajte više