HCR: Tijekom pojačane inspekcije u kolovozu nismo zabilježili kršenje propisa

RAVNATELJ Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth, rekao je da u kolovozu, u pojačanoj inspekciji rada privatnih poduzeća za razminiranje, koju su provodili HCR, MUP i Državni inspektorat nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja Zakona o razminiranju te drugih propisa vezanih za rad poduzeća za razminiranje.

U kolovozu kada su najintenzivniji radovi na razminiranju, pored uobičajenih kontrola HCR-a, nenajavljeno smo posjetili šest gradilišta i to na način da je MUP provjeravao licence i rad pirotehničara, Državni inspektorat poštivanje Zakona o radu,

a mi kvalitetu razminiranja. Iako završne analize nisu još u potpunosti gotove, do sada nije zabilježen niti jedan oblik kršenja zakona, dodao je.

Od početka godine u pregledu 195 radilišta, samo je u šest slučajeva ponovljen postupak pregleda i razminiranja zbog pronađenih zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Jungwirth podsjeća da su kriteriji HCR-a izuzetno visoki, te da se znalo dogoditi da se cijeli postupak razminiranja ponovi zbog pronađenog metka ili dijela zaostale mine.

Potrebnim smatra izraditi nove karte minski sumnjivih površina, jer se na dosadašnjima, u nekim slučajevima kao minski sumnjiva smatra i već godinama obređena poljoprivredna površina.

Kako je upravo niska cijena razminiranja i velika konkurencija, mahom privatnih poduzeća bila u središtu medijske pozornosti Jungwirth je ocijenio da je tržište stabiliziralo cijene te da sve od ukupno 24 aktivne tvrtke sada rade.

Izgleda da smo našli ravnotežu između poslodavaca, sindikata pirotehničara i HCR-a kao predstavnika države, rekao je dodavši da nema niti jednog prigovora na natječaje te da sve 24 tvrtke za razminiranje rade u potpunosti.

Za rujan je najavio pojačane tehničke izvide minski sumnjive površine, a to je, naveo je, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu obavljanja poslova razminiranja.

Tim pravilnikom jasno se razgraničava posao pregleda minski sumnjive površine od samog procesa uklanjanja mina i zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata. Taj način rada odnosit će se i na cijenu razminiranja tako da će sadašnja prosječna cijena od 6,20 kuna po četvornom metru biti cijena pregleda minski sumnjive površine, a cijena samog razminiranja tj, uklanjanja zaostalih mina i minsko-eksplozivnih sredstava sigurno će biti viša, rekao je, ne prezizirajući kolika.

Pročitajte više