HDLU skratio Bijenale slikarstva da bi HDZ-u iznajmio "džamiju" za izbornu noć

HDZ: likovna umjetnost 1-0. Ravnateljica Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Gaella Alexandra Gottwald skratila je 1. Bijenale slikarstva za dva dana, kako bi HDZ-ovci iz cijele zemlje u Domu dočekali izbornu noć. Najam dvorane HDZ-ovci su, doznajemo, platili 35 tisuća kuna.

Izložba se zatvara zbog "neočekivanih okolnosti"

"Obavještavamo Vas da će izložba, čije je zatvaranje predviđeno za 3. prosinca 2011. godine, zbog neočekivanih okolnosti trajati skraćeno, do četvrtka, 1. prosinca 2011. godine", stoji na službenim stranicama HDLU-a.

Detalje "neočekivanih okolnosti" Indexu je pojasnila ravnateljica Gottwald. "Da, istina je da će izložba trajati dva dana kraće, zbog najma dvorane HDZ-u za noć izbora. Nažalost, moramo se suočiti s realnošću: budžeti u kulturi su se smanjili i ako ne počnemo zarađivati na drugi način, morat ćemo se ugasiti", izjavila je Gottwald.

Prvi bijenale bio je zamišljen vrlo ambiciozno, pa je HDLU angažirao renomiranog britanskog kustosa Marka Gisbournea, koji je predstavio radove s berlinske slikarske scene, trenutno najživlje u svijetu. No, berlinski umjetnici vjerojatno nisu znali da se Dom HDLU (poznat i pod nazivom "džamija"), nalazi dvadesetak metara zračne linije od središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

"HDZ je morao ući u prostor preko vikenda da bi stigli sve pripremiti"

"Sve je bilo na "knap". Dio radova morali smo vratiti u Berlin, a HDZ je morao ući u prostor preko vikenda da bi stigli sve pripremiti, uvjeravala je Gottwald. 

Na upit kako će reagirati, primjerice, Goethe Institut koji je izložbu sponzorirao, ravnateljica nam je kazala da su je ionako prvo htjeli zatvoriti 24. studenoga, "ali su je potom produžili do 3. prosinca".

"Moramo se fokusirati na zaradu, umjetnici neka imaju razumijevanja. Njima ta dva dana neće značiti previše, a nama hoće. Nemamo drugog izbora", zaključila je šefica Doma HDLU-a.

Pročitajte više