HDZ opet mijenja Zakon o lokalnoj samoupravi, oporba smatra da se uplašio izbornog neuspjeha

PRIJEDLOG Vlade da se na izravnim izborima za gradonačelnike i načelnike općina u svibnju 2009. godine omogući da se kandidiraju zajedno s dva zamjenika, izazvalo je prilično burnu raspravu u Hrvatskom saboru. Naime, oporba je optužila vladajući HDZ da time želi osigurati veći manevarski prostor za političku trgovinu s potencijalnim koalicijskim partnerima, ali u dugotrajnoj raspravi o izmjenama zakona koji bi se trebale primijeniti tek za sedam mjeseci nisu se baš otkrili pravi razlozi preinaka postojeće regulative.

Kako tvrdi tajnik središnjeg ureda za upravu Antun Palarić, lokalna poglavarstva se ukidaju te sustav lokalne uprave neprestano jača pa se procjenjuje da jedan gradonačelnik s jednim zamjenikom neće biti u stanju obavljati izvršne poslove.

"Očito se netko uplašio da neće osvojiti izbore"

"Očito se netko uplašio da neće osvojiti izbore i da treba proširiti mogućnost kupovine, odnosno dodvoravanja, odnosno proširivanja prostora u koalicijskom sporazumu", pojašnjava SDP-ov zastupnik Zvonimir Mršić. Uzvratio mu je HDZ-ovac Tomislav Vrdoljak koji je kazao da se "ovaj zakon nije predložio na temelju straha od gubitka izbora nego na temelju Ustava RH".

Pa ipak, oporbi nije jasno zašto Vlada drži da će dva volontera na mjestu zamjenika gradonačelnika bolje obavljati posao nego jedan profesionalac. "Povećanje broja zamjenika zasigurno će biti dodatni poticaj za predizborno koaliranje stranaka što će po našem mišljenju doprinijeti smanjenju mogućnosti kohabitacije, a time i većoj stabilnosti lokalne vlasti", poručio je Damir Sesvečan iz HDZ-a.

Vlada zaboravila na Zakon o financiranju lokalne samouprave

Oporba je optužila da se predloženim izmjenama Vlada više bavila političkom trgovinom nego svojim programom odnosno da je prošao rok u kojem je trebalo donijeti Zakon o financiranju lokalne samouprave, a kojim bi se gradovima i općinama omogućila izdašnija novčana pomoć. Kako objašnjava parlamentarna oporba, Vlada upravo ovim pokazuje što joj je trenutno važnije.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više