HDZ traži socijalni dijalog vlade i liječničkog sindikata

HDZ je danas pozvao premijera Ivicu Račana i ministra zdravstva Andru Vlahušića da hitno počnu socijalni dijalog s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS).

HDZ najoštrije osuđuje ponašanje Vlade kojim ´pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost i nepotrebno politiziranje nastale situacije´, priopćeno je nakon susreta čelnika HDZ-a s predsjednikom HLS-a Ivicom Babićem.

Ta stranka podržava potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora s ciljem zaštite stečenih prava liječnika i izjednačavanja liječničkih plaća s plaćama sudaca.

´HLS je dao korektne i cjelovite naputke o radu liječnika tijekom štrajka kako nitko od pacijenata ne bi trpio posljedice´, smatraju u HDZ-u i osuđuju popisivanje imena liječnika štrajkaša i prijetnje otkazima kao ´neprihvatljivi oblik političkog pritiska´ budući da se štrajk provodi u skladu sa zakonom.

Babić je nakon sastanaka u središnjici HDZ-a izjavio da je HLS ´zatečen represijom ministra zdravstva Andre Vlahušića koji šalje formulare i traži poimenično popisivanje sudionika u štrajku što je suprotno Ustavu, zakonu i međunarodnim konvencijama´.

Zahvalio je HDZ-u na podršci i pozvao sve stranke koje dosad nisu razgovarale s predstavnicima HLS-a da ih prime i pokrenu socijalni dijalog, a posebno stranke u izvršnoj vlasti.

´To je socijalno i izvanstranačko pitanje i na toj tvrdnji ćemo ustrajati´, naglasio je Babić te najavio skori susret s predstavnicima HSS-a.

Pročitajte više