HDZ-ovi zastupnici u Saboru kritizirali HRT zbog jugonostalgije

HDZ-OVI zastupnici danas su u Hrvatskom saboru žestoko kritizirali HRT, prozivajući tu kuću, odnosno HTV, da emitiraju nostalgičarski program, da se bavi senzacionalnim i negativnim pojavama u društvu umjesto objektivnim izvještavanjem javnosti.

U pojedinačnoj raspravi o HNS-ovu prijedlogu da se građane koji ne primaju ili primaju loš HRT-ov signal oslobodi plaćanja RTV pristojbe, HDZ-ovci su prozvali nacionalnu televiziju da u informativnim emisijama favorizira određene političke opcije.

"Navijačka dosljednost u informativnim emisijama najveća je odlika HRT-a", rekao je Krunoslav Markovinović (HDZ), prozivajući HTV i za jugonostalgičnost. "Broj jugonostalgičara nije mali, a oni su sretni što program HRT-a neodoljivo podsjeća na onaj prije 1990." kazao je.

U kritikama na račun HRT-a pridružila mu se i stranačka kolegica Ruža Lelić prozivajući HRT za manjak objektivnosti i nepristranosti, posebno u središnjem dnevniku. "U dnevniku kao središnjoj emisiji, ali i drugim informativnim emisijama vijesti bi morale biti raznovrsne i objektivne, trebale bi pružati objektivnu informaciju oslobođenu raznih političkih pritisaka i političke obojenosti" kazala je HDZ-ova zastupnica.

Vodeće ljude HRT-a pozvala je da u Informativnom programu daju više pozitivnih primjera, posebno iz gospodarskog života, te da izbjegavaju "senzacionalizam, nasilje i druge negativne pojave".

"Imamo primjere da jedanput u zdravstvu vlada korupcija, pacijenti umiru, a ako uzmemo objektivne pokazatelje onda vidimo da to nije tako, drugi put su nam profesori nasilnici, treći put sve oko nas je pedofilija. Ne mogu prihvatiti da se zbog potrebe da zadovolji tržište informacijama HRT bavi senzacijama" - kazala je Lelić.


Inače, većina zastupnika i klubova nije podržala HNS-ov prijedlog, smatrajući da je obveza Odašiljača i veza, ne HRT-a, da osigura kvalitetan televizijski i radijski signal na cjelokupnom državnom teritoriju.

Zastupnici protiv zlouporabe ugovora o doživotnom uzdržavanju

Većina saborskih klubova podržala je HNS-ovu namjeru da zaustavi daljnje zlouporabe ugovora o doživotnom uzdržavanju, no i ocijenila kako se taj problem ne može riješiti kroz izmjene Zakona o obveznim odnosima.

HNS, naime, potaknut brojnim slučajevima u kojima su nemoćne starije osobe putem ugovora o doživotnom uzdržavanju ostale bez imovine i doslovno na cesti, predlaže da se zakonom propiše da se imovine uzdržavane osobe u vlasništvo uzdržavatelja može prenijeti tek nakon smrti uzdržavanog.

Predloženim izmjenama se slaže Vlada, u čije je ime državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić kazala kako je novi Zakon o obveznim odnosima za sada nemoguće mijenjati, budući da on na snagu stupa tek 1. siječnja iduće godine.

Vlada smatra da će taj Zakon na najmanju moguću mjeru svesti zlouporabe ugovora o doživotnom uzdržavanju, budući da propisuje obvezu nazočnosti suca i javnog bilježnika, koji će pri potpisivanju ugovora biti dužni potpisnike upozoriti na moguće zamke.


Novi Zakon uzdržavanom omogućuje i da zatraži da se u njegovu korist u ugovor uvede i institut stvarnog uzdržavanja, naglasila je Bagić.

Silvano Hrelja (HSU) najavio je da će umirovljenički klub podržati predložene izmjene, kao poruku zakonodavcu da mora riješiti probleme u doživotnom uzdržavanju.

Upozorio je da brojni umirovljenici bez uže obitelji, u strahu od nemoći, takve ugovore potpisuju s neznancima, koji im uzdržavanje nude putem oglasnika.

Ocijenio je da je riječ o organiziranoj kriminalnoj djelatnosti, te da učinkovita sudska zaštita od takvih manipulacija ne postoji.

"Parnice traju godinama, oštećenici nemaju novca za odvjetnike, a više ni pravo na besplatnu pravnu pomoć, a i kad dobiju parnicu, njihova je imovina već potrošena", upozorio je Hrelja, koji također smatra da taj problem treba riješiti posebnim Zakonom.

Pročitajte više