HDZ-u očajnički treba koalicija sa SDSS-om, a ovako je Karamarko o njima govorio prije četiri godine

Foto: Hina

HDZ već danima loše blefira o tome kako će imati dovoljno ruku za novu saborsku većinu koja će stati iza njihovog novog mandatara Zdravka Marića.

Kako se već danima šuška, HDZ u novoj saborskoj većini računa na Pupovčev SDSS. Pupovac je, pak, prije nekoliko dana rekao kako ne sudjeluje u razgovorima s HDZ-om oko preslagivanja Vlade, ali i priznao kako "različiti kontakti postoje".

Na pitanje je li ga čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko ili pak netko iz te stranke po toj temi kontaktirao Pupovac je uzvratio: "Razni kontakti postoje danas i vjerojatno će i postojati, a ja sve što sam imao reći - rekao sam".

No, HDZ ne skriva želju da na svoju stranu privuče preostale zastupnike srpske nacionalne manjine, ako se sjetimo da je Milan Rašković još davno prešao na njihovu stranu.

HDZ-u je SDSS nužno potreban za novu većinu toliko da njihovi aktualni partneri već danima ne skrivaju nezadovoljstvo.

"Vlada u kojoj bi sjedili predstavnici SDSS-a ili drugih političkih stranaka koje su dovele do gospodarske, moralne i demografske devastacije Hrvatske za HSP AS je neprihvatljiva i taj stav se neće promijeniti", jučer je iz Vukovara još jednom poručio Pero Ćorić iz HSP AS, desne stranke koja je postala parlamentarnom samo i isključivo zahvaljujući političkom dogovoru sa HDZ-om.

Novo preslagivanje, u kojem je HDZ-u potreban SDSS, najviše znači Tomislavu Karamarku čija politička karijera možda ovisi o tome. Zanimljivo je stoga vidjeti što je Tomislav Karamarko prije nešto više od četiri godine, u peti mjesec 2012., govorio o tom istom SDSS-u.

Tada je u tijeku bila predizborna kampanja za prvog čovjeka HDZ-a, a Karamarko nije birao riječi protiv SDSS-a i ranije HDZ-ove koalicije s njima koju je nazvao ponižavajućom.

"Za mene je ta koalicija bila ponižavajuća. HDZ-ova vlada financirala je obnovu četničkih spomenika, poput onog u Srbu gdje je iz vlaka izvučeno 200 nevinih osoba i ubijeno", rekao je Karamarko tada.

"Stranka se mora vratiti učenju dr. Franje Tuđmana i ozračju kakvo je vladalo devedesetih godina, ne da se vratimo u prošlost, nego da oživimo duh zajedništva kakav je vladao u to vrijeme. Ne smijemo se bojati reći da smo hrvatski nacionalisti. U Kumrovcu se danas pleše žikino kolo i razvlače petokrake zvijezde pod kojima se gazio Vukovar. I protiv toga se trebamo boriti", izlagao je te 2012. godine svoj program stranačkim kolegama Tomislav Karamarko kojemu bi upravo koalicija sa strankom srpske nacionalne manjine mogla biti ključna u daljnjoj političkoj karijeri.

Pročitajte više