HE Zakučac ponovno radi, štetu HEP-ovci još zbrajaju

Foto: Arhiva

NAJVEĆA hrvatska hidroelektrana Zakučac od prošlog tjedna ponovno radi. Ni gotovo punih mjesec dana nakon havarije i poplave u strojarnici, HEP-ovci nisu izračunali visinu štete.

"Nakon završenih ispitivanja agregata i uspješne sinkronizacije na mrežu, HE Zakučac je uključena u elektroenergetski sustav 27. srpnja. S obzirom da je detaljno utvrđivanje uzroka i posljedica plavljenja dijela turbinskog kata HE Zakučac još uvijek u tijeku, za sada ne raspolažemo preciznim iznosom štete, ali očekujemo da će biti značajno manji od onoga kojeg navode pojedini mediji", obavijestili su iz HEP-a.

Sezona se zahuktala, a Zakučac van stroja

Već smo ih pitali jesu li utvrdili kakvu odgovornost radnika u elektrani, no na to pitanje nam nisu dali odgovor. Nevjerojatno je da se još zbrajaju posljedice štete koje će svakako biti impozantne, ne samo zbog štete na opremi, već i zbog toga što se manjak HE Zakučac nekako morao nadomjestiti nabavom struje na tržištu, a što je također nešto koštalo. Kvar na najvećoj hrvatskoj hidroelektrani došao je vjerojatno u najgore moguće vrijeme, kada se sezona već zahuktala, a što povlači i povećanu potrošnju na što su baš danas upozorili iz HEP-a. Dok hrvatska obala tuče rekorde, samo u Splitu broj kreveta (a usput i klima uređaja) raste tempom od tisuću komada mjesečno, najjača "centrala" stoji van pogona. I koliko je zasad poznato, nitko kriv. Događa se.

Ustaljene procedure

U HEP-u su dosta zatvoreni i njihova priopćenja ne otkrivaju mnogo.

"HEP postupa po ustaljenim procedurama i praksi kod ovakvih događaja te se sagledavaju sve okolnosti nastalog događaj", glasi njihov odgovor gotovo 30 dana nakon prodora vode u strojarnicu. Čini se da je okolnosti bezbroj jer nikako da se dovrši ta njihova istraga. 

Od sutra sa pola kapaciteta

HE Zakučac ima četiri agregata, i od 27-og prošlog mjeseca radi jedan. Danas je izvršena proba drugog te bi od sutra i on trebao biti na mreži. Ostala dva su van funkcije, jedan je u kvaru, a drugi u procesu zamjene. Tako bi HE Zakučac sutra trebao proraditi sa pola kapaciteta. U ljetnim mjesecima zbog manjeg dotoka vode nikada ne rade sva četiri.

Do havarije u HE Zakučac došlo je u ranim jutarnjim satima 8. srpnja. Voda je prodrla u strojarnicu, a omiški vatrogasci praznili su je dan i pol.

Pročitajte više