Hebrang: hrvatsko zdravstvo u "slijepoj ulici"

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar zdravstva Andrija Hebrang ocijenio je danas na 6. kongresu hrvatskih bolnica, koji je danas počeo s radom u Vukovaru, da je hrvatski zdravstveni sustav ušao u slijepu ulicu, a izlazak iz nje moguć je jedino uz velike reforme. Dodao je kako se u idućih nekoliko godina zdravstveni sustav pod svaku cijenu mora održati u sadašnjim financijskim okvirima te ga treba pripremiti za usklađivanje s europskim mjerilima u zdravstvenoj zaštiti.

"Samo strogom financijskom i organizacijskom disciplinom moći ćemo sačuvati zdravstveni sustav od raspadanja a to, uz ostalo, znači da se u sljedećoj fiskalnoj godini potrebe zdravstva moraju kretati unutar 14 milijardi kuna predviđenih u proračunu za zdravstvo", rekao je Hebrang. Istaknuo je kako u 2005. godini "zdravstvo više ne smije posezati u tuđe proračunske stavke, što je do sada bio slučaj, nego će se morati zadovoljiti sredstvima koja se nalaze u proračunskoj stavci za zdravstvo".

Predstavljajući analizu poslovanja hrvatskih bolnica u 2003. godini, ministar je ustvrdio da se vodstva nekih bolnica u Hrvatskoj ponašaju "poput pijanih milijardera". Potrošnja lijekova po krevetu između kliničkih bolnica razlikuje se do 90 posto, a potrošnja hrane i preko 100 posto. Popunjenost kreveta morala bi iznositi 90 posto, a to ima samo 30 posto naših bolnica", naveo je, iznijevši da primjerice u Irskoj 60 posto bolesnika koji su primljeni u bolnicu ide spavati kući. "Mi smo na putu takve organizacije", poručio je Andrija Hebrang.

Po njegovim riječima među bolnicama postoje i velike razlike u plaćama, primjerice prosječna plaća u KB Jordanovac iznosi 4135 kuna, a u KB Merkur 5089 kuna.

U hrvatskim bolnicama postoji i velik broj viška zaposlenika, rekao je Hebrang, a u prosjeku bi u bolnicama po krevetu trebalo biti između 2 i 2,2 zaposlenika. U KB Dubrava prosjek je, međutim, 2,72 zaposlena po krevetu. "Tih pola čovjeka viška na tisuću kreveta predstavlja višak od čak 500 zaposlenika", ustvrdio je Hebrang.

Iznio je i podatak kako je, i pored viška zaposlenika u zdravstvu, u protekla tri mjeseca primljeno 350 novih zaposlenika.

"Ulaskom u Europsku uniju morat ćemo prihvatiti drukčije norme ponašanja i pristupa organizaciji zdravstvenog sustava. U Europi postoji osnovno osiguranje, a sve što je iznad toga mora se platiti iz vlastitog džepa", rekao je Hebrang dodajući kako će se građani ulaskom Hrvatske u EU morati prilagoditi takvim standardima.

Sudionike 6. kongresa hrvatskih bolnica, koji se 24. i 25. rujna održava u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru, osim ministra Hebranga, koji je pokrovitelj kongresa, pozdravili su i predsjednik Organizacijskog odbora kongresa dr. Stjepan Turek, ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac i gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar.

Tijekom kongresa bit će predstavljeno 30 stručnih radova iz raznih područja zdravstva. Večeras će se u hotelu Dunav u Vukovaru, u okviru stručnog programa kongresa, održati promocija knjige prof.dr. Ivana Mijatovića i suradnika "Priprema vode za hemodijalizu".


Pročitajte više