Hebrang u Saboru izrazio protivljenje Latinici s "jugonostalgičarskom" temom

SDP-OV prijedlog da se Hrvatskoj radio-televiziji ukine obveza plaćanja PDV-a naišao je danas u Saboru na protivljenje klubova vladajuće većine, koji su iznijeli niz oštrih kritika na račun informativnog programa HTV-a.

U raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Andrija Hebrang je ocijenio da HTV sve manje ispunjava javnu funkciju.

Informiranje je politički i ideološki obojeno i usmjereno, a o tome, smatra Hebrang, najbolje svjedoči jučerašnja "Latinica" na temu jugonostalgije.

"Istovremeno, mi više od godinu dana ne možemo emitirati seriju od osam polsatnih dokumentaraca o sanitetu u Domovinskom ratu", dodao je. Hebrang smatra i da tv-pristojba nije porez na posjedovanje prijamnika, kako tvrdi predlagatelj, nego tipičan primjer poreza na uslugu.

HTV prelazi okvire javne institucije i sve više izlazi na tržišnu utakmicu, zbog čega su se neovisne televizijske kuće udružile kako bi javnu televiziju prisilili na poštovanje zakonske minutaže za promidžbeni program, dodao je. 

Upravu HRT-a Hebrang je prozvao za neracionalno poslovanje i izbjegavanje obveza prema državi. Hebrangovo izlaganje izazvalo je niz replika iz SDP-ovih klupa.

 "Ovo je falsifikat poreznih zakona i Zakona o HRT-u", rekao je Antun Vujić, a njegov stranački kolega Nenad Stazić dodao je da "Hebrang to radi ili jer ne poznaje zakone ili, još gore, poznaje ih,  ali vrši pritisak na slobodu medija, posebno HRT-a".

Klubovi su bili podijeljeni i oko uvođenja nulte stope PDV-a na novine, dječje potrepštine i razminiranje.

Dok je oporba tvrdila da bi nulte stope smanjile razlike u standardu građana i ukinula slabu dostupnost informacija, koja ometa razvoj demokracije, vladajući su isticali potrebu očuvanja poreznog sustava i  upozoravali da bi se, uvođenjem predloženih nultih stopa, s istim zahtjevima uskoro javile i druge skupine poreznih obveznika.

Pročitajte više