Udruga komercijalnih televizija kao protuteža državnom HRT-u?

NOVA TV i RTL Televizija zajedno su osnovale Udrugu komercijalnih televizija s osnovnim zadatkom promicanja i zaštite interesa komercijalnih televizija u Hrvatskoj, čime se pokušavaju staviti u koliko-toliko ravnopravan položaj s povlaštenim HRT-om, koji se za razliku od komercijalnih televizija financira od pretplate prodaje oglasnog prostora.

Takve udruge uobičajena su praksa na razvijenim europskim tržištima, stoji u propćenju televizija, a a njihova je djelatnost usmjerena sudjelovanju u kreiranju zakonske regulative struke - zaštiti poštenog tržišnog natjecanja i zatupanju interesa članica Udruge prema tijelima državne uprave. Nacionalne Udruge povezuju se na europskom nivou u Udrugu komercijalnih televizija (ACT – Association of commercial television).

ACT koji je osnovan 1989. godine, okuplja stotinjak televizija koja pripadaju jednoj od 23 članice iz 20 europskih zemalja. Različita tijela Europske unije konzultiraju ACT za pitanja koja se tiču budućnosti audio-vizualne industrije u Europi. Osim u radu s Europskom Unijom, ACT aktivno zastupa interese komercijalnih televizija prema internacionalnim institucijama čije odluke utječu na njihovu djelatnost. ACT ima status Promatrača pri Vijeću Europe i akrivan je član EASA-e (European Advertising Standards Association).

Branko Čakarmiš, Generalni Direktor Nove TV rekao je da je osnivanje Udruge logičan potez na tržištu. CME Grupa već je članica Europske Udruge – ACT-a.

Čakarmiš očekuje da će institicije Države ubuduće Udrugu konzultirati kod zakonske regulative i da će Udruga postati relevantna adresa na koju će se moći obratiti ostali mediji i javnost s pitanjima vezanim uz komercijalne televizije.

Iako će se Udruga baviti zajedničkim interesima svih komercijalnih televizija, ali ni kojem obliku ne nalaže podjelu marketinškog tržišta među sobom. U tom segmentu njene članice i dalje ostaju međusobno u konkurentskoj poziciji.

"Potaknut ćemo usklađivanje hrvatskih propisa s europskim u mnogim područjima – od uvjeta poslovanja, do zaštite ljudskih prava i prava djece i mladih u televizijskim programima do stvaranja samoregulatornih propisa u svakoj od televizija članica naše udruge.“ – istakao je Drenislav Žekić, generalni direktor Udruge u osnivanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara