Heinekenu porasli prihodi zahvaljujući višim cijenama

Ilustracija: EPA

NIZOZEMSKI pivar Heineken izvijestio je danas o rastu prihoda u prvoj polovini godine zahvaljujući višim cijenama koje su nadoknadile smanjeni obujam prodaje i slabije rezultate u Aziji. Heinekenov prihod bio je u prvoj polovini godine veći za 6.3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dosegnuvši 17.44 milijarde eura.

U gotovo istom postotku uvećan je i neto prihod, kada se isključe promjene valutnih tečajeva i kupnja odnosno prodaja imovine. Obujam prodaje smanjio se za 5.4 posto, a neto prihod porastao za 12.7 posto po industrijskom standardu hektolitru.

Očekuju blaži rast cijena u drugoj polovini godine

Neto dobit smanjila se za 8.6 posto, na 589 milijuna eura. Kada se isključe jednokratne stavke i amortizacija, pala je za 11.6 posto. Operativna dobit pala je za 22.2 posto, na 1.6 milijardi eura. Heineken ističe 13.2-postotni pad prodaje u Aziji pod utjecajem posustajanja gospodarstva, izdvojivši slabiju globalnu potražnju za robom iz Vijetnama koji spada među njegova ključna tržišta.

U drugoj polovini godine očekuju blaži rast cijena i postupno poboljšanje obujma prodaje. Procjenjuju i da bi im operativna dobit u cijeloj godini trebala porasti do pet posto, a mogla bi se zadržati i na razini prošle godine, kada se isključe jednokratne stavke. Do sada očekivali su da će porasti od pet do devet posto.

Pročitajte više