HEP završava s paušalnim računima, struju ćemo plaćati po stvarnoj potrošnji

Foto: FAH

OD 1. LISTOPADA HEP je obvezan svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje, javlja NOVA TV. Trebalo bi to smanjiti račune, ali i omogućiti potrošačima bolju kontrolu potrošnje. No, do ugradnje novih brojila mnogi će dugo čekati.

Struja bi se nakon ugradnje novih brojila trebala plaćati prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji.

"Predstavnik suvlasnika sam ja u zgradi i imali smo 7,5 tisućakuna plaćeno struju. Vidim da bi bilo puno bolje da se to svaki mjesec očitava, a ne da se uplatnice dobivaju svakih 6 mjeseci. Zbog čega kreditirati nekoga, zbog čega? Pa, ipak je to naš novac – 7,5 tisuća kuna", rekao je Danijel Dasović.

Ugradnju novih brojila neki bi mogli čekati i 15 godina

"HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem", rekao je dr.sc. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Ako se netko ipak odluči sam ugraditi novo brojilo, troškove će morati osobno snositi. To bi moglo stajati najmanje dvije tisuće kuna.

Prednost novog brojila je, kažu u HERA-i, ta što se ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje, a bit će moguće kontrolirati i potrošnju. Novost je i to što će HEP  neplatiše s mreže moći isključiti bez izlaska na teren.

Pročitajte više